Pozvi si jaro až domů

knihy-a-kava-mezi-jarnimi-kvetinami

Jaro už konečně přišlo a je čas si ho začít užívat. Poradíme, jak můžeš jaro přivítat u sebe doma!

Jak si navodit jarní náladu 

Už se nemůžeš dočkat hřejivých jarních paprsků, až se kolem všechno začne zelenat a konečně zmizí dlouhá zimní letargie? Jak vysvitne sluníčko, chce se nám vyrazit ven a začít si užívat, jak všechno rozkvétá. Neváhej se tomu všemu poddat a pojď si rozzářit i svůj domov nebo pokoj jarní náladou. Jak začít? 

Očista prostoru 

První krok asi nebude pro leckoho zrovna to nejlákavější, ale naprosto obyčejný úklid je prostě pro vychutnání pohody potřeba. Tak se do toho pusť hned zkraje, ať to máš rychle za sebou! Sluníčko totiž umí nejen příjemně rozehřát, ale bohužel taky nepříjemně posvítit na umatlaná okna, prach na monitorech a pavučiny v rozích. Věnuj pozornost také odstraněním věcí, které už nepotřebuješ nebo s tebou už nijak nesouzní. Minimalismus totiž dost zjednodušuje život. Celou dobu, co budeš zametat, drhnout a leštit, se těš na ten výsledek, až sebou plácneš do gauče a užiješ si zasloužený odpočinek v hezkém prostředí. Vlastně tě uklízení nakonec začne ještě bavit! 

jarni-odpocinek-v-uklizenem-pokoji

Jarní vůně 

K jaru neodmyslitelně patří i vůně, typické jsou svěží a jemná květinová aromata šeříku, fialek, magnolie, třešňového květu nebo jasmínu. Ať už sáhneš po aromadifuzéru, vonných svíčkách nebo oleji do aromalampy, bude pro tebe čistá jarní vůně skvělá vzpruha.  

Živé květiny 

Jasným důkazem toho, že zima už je zase na chvíli fuč a nadvlády se ujímá jaro, je přítomnost rozkvetlých květin. Tulipány, narcisy nebo hyacinty, petrklíče (prvosenky jarní), ale i bylinky ti vytvoří doma svěží atmosféru. Ozdob si jimi parapet, stůl v kuchyni, pracovní nebo noční stolek a uvidíš, že si veškeré činnosti v přítomnosti květin vychutnáš mnohem lépe. 

kytice narcisů v obýváku

Vytvoř si jarní dekoraci  

Kreativní tvoření je samo o sobě skvělým terapeutickým prostředkem, kdy trávíme čas sami se sebou, trénujeme soustředění, a nakonec máme radost z výsledku. Po dlouhé zimě tohle potřebujeme víc než kdy jindy. Když se pustíš do výroby dekorace s jarní tématikou, můžeš svoje dílo využít ke zkrášlení svého prostoru.  

Příroda nabízí spoustu materiálu 

Jakmile v přírodě uvidíš první kvítky, můžeš je využít pro vytvoření jednoduché závěsné dekorace s pomocí provázků a větve. Čerstvé květiny se postupem času na závěsu dosuší, takže ti květinový závěs vydrží pěkně dlouho.  

Upcyklace roliček od toaleťáku 

Než budeš mít možnost najít živé květiny, můžeš se obejít bez nich a použít třeba roličky od toaletního papíru. Stačí je obarvit, nastříhat a pospojovat tavnou pistolí do jednoduchého motivu kytky nebo popustit uzdu fantazii a vytvořit z nich věnec, mandalu nebo jakýkoliv tvar, který se ti zamane!  

Foto: pinterest.cz 

Přivolat jaro můžeš i do svého šatníku. Mrkni se na cool jarní trendy v módě. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.