Lehká jídla, co ti pomůžou udržet figuru do plavek

Lehká jídla k udržení figury do plavek

Lehká a zdravá jídla by neměla být součástí tvého jídelníčku pouze v době, kdy se snažíš zhubnout nebo si udržet figuru do plavek. Tvé tělo vždy ocení kvalitní a dobrou stravu plnou živin, se kterou nebude mít spousty práce. A navíc – lehká jídla, co ti pomohou udržet figuru do plavek, jsou nejen zdravá, ale i velmi chutná!

Jaká lehká jídla ti zaručeně pomůžou udržet figuru do plavek?

TABOULEH – osvěžující lehké jídlo se spoustou bylinek

Základ tohoto osvěžujícího salátu tvoří velké množství čerstvých bylinek, zralá rajčata a špetka voňavého koření. Bulgur salát v podstatě jen doplňuje, ale dokáže do sebe vsáknout všechnu lahodnou šťávu a zvýrazní se jeho chuť. Tabouleh je skvělá volba při každém grilování, ale slouží také jako zdravá a rychlá večeře.

Ingredience pro 2 porce:

  • ¼ hrnku pšeničného bulguru
  • 1 velké rajče
  • ½ šalotky
  • 1,5 svazku hladkolisté petrželky
  • 3 snítky máty
  • 30 ml  olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli a pepře

Podle chuti můžeš do taboulehu přidat i trochu koření baharat. Lze ho zakoupit již připravené, ale můžeš si ho vyrobit i doma. Budeš k tomu potřebovat tyto ingredience (na 4 porce):

  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:

Bulgur nejprve proplachuj v cedníku tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Pak ho vlož do menšího hrnce, zalij dvojnásobným množstvím vody, přidej špetku soli a přiveď k varu. Zmírni plamen na velmi slabý, přiklop pokličkou a vař 10 minut. Odstav a nech pod pokličkou dalších 10 minut dojít. Bulgur vsákne všechnu vodu, nabobtná a bude uvařený na skus a krásně sypký.

Zatímco se bulgur bude vařit, odstraň bubáka ze zralých rajčat a nakrájej je na malé kostičky – čím menší, tím lepší. Vlož je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Nakrájej si nadrobno šalotku a přidej ji k rajčatům. Vezmi velký svazek petrželky (cca 100 g) a odstraň většinu silnějších stonků. Poté petrželku i s jemnějšími stonky nakrájej ostrým nožem najemno. Poté přidej petrželku do mísy k zelenině. Naskládej si mátové lístky na sebe, nakrájej je najemno a vlož do mísy se zeleninou. Množství mátových lístků záleží jen na tvé chuti. Obvykle se používají 4 díly petrželky na 1 díl máty. Nakonec vmíchej prochladlý bulgur, sůl, pepř, koření, olivový olej a citrónovou šťávu. Salát nech chvilku rozležet a poté si ho můžeš vychutnat.

Lehká jídla na léto - Tabouleh

Lehký těstovinový salát s kuřetem

Těstovinový salát je skvělou volbou, když se venku oteplí. Kuře dodává salátu bílkoviny, čerstvá zelenina a bylinky zase vůni a křupavost. Díky avokádu je krémový i bez použití majonézy.

Ingredience pro 2 porce:

na pošírovaná kuřecí prsa:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 300 ml vody
  • 1 kulička nového koření
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 plátek citrónu
  • 3 lístky libečku
  • špetka soli

k přípravě zálivky:

  • lžíce bílého vinného octa
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • půl lžičky dijonské hořčice
  • 30 ml olivového oleje

na salát:

  • 100 g  těstovin
  • čtvrtka červené cibule
  • několik kousků cherry rajčat
  • ½ avokáda
  • 2 snítky čerstvé bazalky

Postup:

Kuřecí maso vlož do menšího hrnce a přidej tolik vody, aby bylo zcela ponořené. Přidej citrón, sůl, koření a bylinky a pomalu přiveď k varu. Zvolna nech maso táhnout zhruba 15 minut. Poté ho odstav z ohně a nech dojít pod pokličkou alespoň 20 minut. Na zálivku si prošlehej metličkou ocet, sůl, pepř a hořčici. Pomalu přilévej olej a šlehej, až se vytvoří hustá emulze. Uvař těstoviny v dobře osolené vodě, poté je sceď a nechej pořádně okapat. Poté je ve velké míse promíchej s částí zálivky a nech schladnout. Nakrájej si cibuli na drobné kostičky, rajčata a avokádo na sousta a bazalku nasekej najemno. Rozděl zchladlá kuřecí prsa vidličkou na vlákna. Přidej všechny suroviny k těstovinám, promíchej, ochutnej a případně dochuť solí či pepřem a zbytkem zálivky.

Lehký těstovinový salát s kuřecím masem

 

Zelný salát Coleslaw bez majonézy

Zelný salát má skvělé využití k masovým pokrmům jako příloha. Klasický coleslaw obsahuje majonézu, tahle verze je trochu odlehčená a zálivka je z pikantní hořčice. Coleslaw patří mezi lehká jídla, co ti zaručeně pomůžou udržet si figuru do plavek.

Ingredience pro 2 porce:

  • ¼ červeného zelí
  • ½ mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1,5 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce vinného octa

Postup:

Čtvrtinu menší hlávky zelí nakrouhej nebo nakrájej najemno. Část můžeš klidně nahradit bílým zelím nebo kedlubnou, která salát trochu zjemní. Mrkev nastrouhej nahrubo, jarní cibulku včetně natě nakrájej najemno a vše smíchej se zelím. Do menší zavařovací skleničky dej hořčici, olej, sůl a pepř a vinný ocet. Skleničku zavři a pořádně protřepej, až vznikne hladká jednolitá omáčka. Zálivku vmíchej do zeleniny, ochutnej a dle potřeby ještě lehce dochuť solí, pepřem nebo hořčicí. Salát podávej dobře vychlazený buď samostatně nebo k masu či pečené zelenině.

Lehký zelný salát Coleslaw bez majonézy

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.
ISIC TIP:

Na e-shopu Aktin máš s ISIC slevu ve výši 7 %.