Jak ušetřit na stravování, aniž by utrpěla kvalita?

Pizza připravená doma z kvalitních surovin

Vysokoškolské studium přináší mnoho výzev, a jednou z nich je správa rozpočtu v oblasti stravování. Také se snažíš na jídle co nejvíce ušetřit? Radši než nejlevnější potraviny bez potřebných živin vyzkoušej tipy, jak efektivně nakupovat a vařit.

Rovnováha mezi cenou a kvalitou

Víš, jak by měl vypadat tvůj ideální pokrm? Každé jídlo, které si přes den dáš, by mělo být vyvážené a bohaté na živiny. Celý jídelníček by měl pro správnou funkci těla i mozku obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky a vlákninu. Každodenní stravování ve fast foodech nebo “přežívání” na asijské instantní polévce není z dlouhodobého hlediska udržitelné, a hlavně zdravé.

Může být ale vyvážený jídelníček také cenově dostupný? Kvalitní stravování nutně neznamená drahé. S trochou plánování a vhodným výběrem potravin můžeš dosáhnout zdravého životního stylu i s omezeným rozpočtem. Vždy se před nákupem obědu či svačiny zamysli, zda u daného pokrmu převažuje kvalita nebo nízká cena. Tyto dvě položky by měly být vždy v rovnováze.

Granola

Tipy pro levné a kvalitní stravování

  1. Plánování jídelníčku

Pokud si budeš plánovat jídelníček na celý týden dopředu, můžeš značně ušetřit na impulzivním nakupování. Nebudeš muset řešit, které potraviny během týdne nakupovat nebo že si se mezi přednáškami nestihl dojít na oběd. Při plánování jídelníčku také rovnou víš, které potraviny máš na daný týden koupit a nestane se ti, že se ti zkazí a budeš je muset vyhodit.

  1. Vaření doma

Domácí příprava jídel je většinou levnější a zdravější než kupovaná hotová jídla. Navíc, vaření může být i relaxační činnost po náročném dni ve škole. Pokud hledáš nápady na rychlé a vyvážené recepty, může ti být ideální inspirací třeba profil Aktin recepty.

  1. Hromadný nákup

Nakupování ve větším množství bývá výhodnější, zejména u trvanlivých potravin. U konkrétních potravin si totiž připlácíš za práci, kterou na ni pracovníci odvedli. Například finančně lépe tě vyjde celé kuře od místního řezníka než nakrájená kuřecí prsa v supermarketu.

  1. Kvalitní potraviny se slevou

Hledáš místo, kde najdeš kvalitní a cenově dostupné potraviny? Třeba platforma Aktin.cz nabízí široký sortiment potravin pod vlastní značkou Vilgain, které jsou z nutričního hlediska vysoce kvalitní a přitom stále dostupné. Můžeš navíc využít 7 % slevu na celý nákup s průkazem ISIC. Tímto způsobem můžeš dosáhnout optimálního poměru mezi kvalitou a cenou.

Kimchi

  1. Využití lokálních a sezónních potravin

Sezónní a místní produkty jsou obvykle levnější a čerstvější. Využívej proto potraviny, které rostou v dané roční období a jejich cena není vysoká. V letních měsících budou jahody či maliny levnější než v zimě. Naopak mandarinky či hrušky se budou lépe hodit do tvého jídelníčku v zimních měsících.

  1. „Kartičku máte?“

Využívání slevových kartiček není jen móda našich starších spoluobčanů. I díky slevám v supermarketech můžeš ušetřit. Využij je třeba pro nákup ovoce nebo zeleniny, které by měly být součástí tvého denního jídelníčku. Sleduj také různé slevové akce, které dané obchody nabízí.

S přicházející zimou je dobré zařadit do jídelníčku více vitamínů. Mrkni proto na 3 recepty na podzimní smoothie, které ti nažhaví mozek.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.