Jak se naučit cizí jazyk

Říká se, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Co je na tom pravdy, nevíme, ale rozhodně nemůžeme popřít výhody, které znalost několika jazyků obnáší. Sledování kultovních filmů v originále a cestování bez kulturní bariéry prostě stojí za to. Jak se naučit cizí jazyk a poznat svět z nové perspektivy? Máme pro tebe pár tipů.

Jak na cizí jazyk

Ponoř se do toho naplno

Chceš mluvit francouzsky? Odstěhuj se do Paříže. Rada je to teoreticky skvělá, ale v praxi pro spoustu z nás nedosažitelná. I tak je dobré si z ní vzít ponaučení a pokusit se francouzštinou obklopit na každém kroku. Cestou do školy nebo práce si místo hudby pusť francouzskou rádio stanici. U vaření poslouchej nějaký podcast a večer se vrhni na seriál nebo film v originále s titulky. Začni se seriálem, který už dobře znáš. Jednodušeji si pak spojíš konkrétní fráze nebo ustálená spojení, budeš vědět, jak mluví rodilí mluvčí a na cizí jazyk si rychleji zvykneš.

Bez konzistence to nejde

Pravidelné studium je absolutní základ. To ale ještě neznamená, že musíš každý den hodiny biflovat slovíčka. Místo toho si vždy na začátku měsíce připrav plán. Na každý týden si vyhraď čtyři dny, kdy se budeš nerušeně učit alespoň hodinu až dvě. Zařaď do svého plánu trénování gramatiky, čtení, poslechu, výslovnosti i psaní. Samostudium není jednoduché, proto je důležité si jej udělat co nejzábavnější. Ve volných dnech si pak najdi alespoň patnáct minut na poslech podcastu či rádia v jazyce, který chceš umět. Cílem je zvyknout si na nový jazyk a zařadit jej do každodenního života.

Dej sbohem strachu

Po světě chodí tisíce lidí, kteří se dokonale vyznají ve španělské gramatice, ale v restauraci by si neobjednali ani tacos. Proč? Prostě se bojí. Zapomeň na strach z chyb nebo selhání. Ačkoli je to klišé, žádný učený opravdu z nebe nespadl. Z chyb se naopak můžeš hodně naučit. Proto se neboj mluvit, až pojedeš na dovolenou do zahraničí. Místní ocení každého, kdo se aspoň trochu snaží komunikovat v jejich rodném jazyce a tobě každá jakkoli krátká konverzace zvedne zas něco víc sebevědomí. Představ si, jakou radost by ti udělalo, kdyby na tebe turisti zkoušeli mluvit česky. Vadilo by ti v tu chvíli, že jejich čeština není perfektní?

Ovládni angličtinu

Chceš se zdokonalit v angličtině? Máme pro tebe super tip. English Me je parádní webová aplikace, která nabízí pestré učení, desítky tisíc slovíček, přes 500 hodin testů z gramatiky, výslovnost namluvenou rodilými Brity a Angličany, různé vzdělávací aktivity a mnoho dalšího.

Jak English Me funguje?

Po přihlášení si nastavíš úroveň angličtiny. Pokud nevíš, jak na tom jsi, k dispozici je krátký vstupní test, který tvé znalosti vyhodnotí za tebe. Pak už se dostaneš do svého účtu, kde si vybíráš, jak se budeš učit. Můžeš zvolit předpřipravené výukové plánu, nebo formu samostudia.

Každý den tě v aplikaci čeká plán s devíti aktivitami se zaměřením na gramatiku, slovní zásobu a obecné znalosti. V rámci samostudia na tebe pak čeká 19 různých sekcí s řadou dalších aktivit. V nabídce jsou cvičení na tvoření slov, pilování gramatiky, vylepšení poslechu, hláskování či opakování slovíček. Najdeš zde rejstřík gramatických jevů a slovní zásoby se srozumitelně podanou teorií a praktickými úkoly a můžeš si vybírat konkrétní oblasti, na které se zaměříš. Ať už patříš mezi začátečníky, nebo jen potřebuješ vypilovat frázová slovesa, s English Me z tebe bude brzy English Master.

Vyzkoušej webovou aplikaci English Me na 7 dní zdarma

English Me si můžeš vyzkoušet na 7 dní zdarma a s průkazem ISIC máš nárok na 50% slevu z předplatného.

English Me

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.