COVID mění přístup k soukromí v cestování

Pandemie COVID-19 změnila, a ještě změní, spoustu lidských životů, ale také věci, které s ní zdánlivě nesouvisí. Třeba to, jak se v rámci bezpečnosti nahlíží na soukromí, a to konkrétně při cestování. Navíc lze předpokládat, že část nově zaváděných opatření – například související s trasováním – nás bude provázet už napořád.

Většina států od turistů požaduje nejen lékařské testy, ale i to, aby sdíleli značné množství osobních informací. Jindy vstup do země podmiňují instalací sledovací aplikace, která umožňuje neustálý a cílený dohled. Těžko předvídat, jak dlouho takové praktiky pandemii přežijí, ale lze očekávat, že některé země je můžou vyžadovat už natrvalo. Lze si představit, že se v budoucnu objeví požadavky na sledování z jiných důvodů, například kvůli monitoringu zločinců nebo novým zdravotním krizím.

Sledovací aplikace mohou obsahovat velké množství funkcí. Nejde jen o údaje o poloze lidí v reálném čase, ale můžou mít přístup k datům, která jsou uložená v jejich smartphonu. Proto se vyplatí mobily účinně chránit a kontrolovat, jak se podobné aplikace využívají a využívat budou.

Odvrácená strana trasování

Ztráta soukromí se projevuje i u činností tak obyčejných, jako je návštěva restaurace. V některých zemích návštěvu restaurace podmiňují registrací online nebo vyplněním trasovacího formuláře. Přestože jde především o údaje určené k lékařskému využití v případě nákazy, otevírají tyto záznamy prostor kybernetickým zločincům, kteří tak můžou v nebývalém rozsahu získat přístup k soukromým informacím a zneužívat je k dalším napadením, například phishingu, spamování nebo malwarovým útokům, jako je vydírání pomocí ransomware.

Pandemie a následně uplatňované restrikce mohly v jiných ohledech soukromí naopak zvýšit. Podle studie společnosti Kaspersky je nežádoucí odezírání a odposlouchávání – „koukání přes rameno“ – častou formou zneužívání při dojíždění do práce veřejnou dopravou. S ohledem na zásady vzájemného odstupu mezi osobami a alternativní způsoby dopravy, bude teď těžší získávat informace tímto způsobem. Je však jasné, že jakmile se požadavky na udržování bezpečných odstupů uvolní, lidé, kteří se zabývají pracovními záležitostmi na cestách, budou opět snadným cílem.

Sleva na internetové zabezpečení

S ISIC můžeš až do konce roku získat exkluzivní slevu 50 % na internetové zabezpečení od Kaspersky.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.