5 tipů pro domácí spa

Trápí tě zimní únava, která má negativní vliv na tvou produktivitu? Vytvoř si své vlastní domácí spa a načerpej energii do nového roku

Jak na správný domácí relax

1. Obklop se rostlinami

Než se pustíš do domácích procedur, vytvoř si k nim příjemné prostředí. Vyzdob si koupelnu pomocí pokojových rostlin a květin. Tímto jednoduchým krokem si zlepšíš náladu a snížíš stres. Zvol rostliny, které mají rády vlhko a nejsou náročné na světlo. Vhodné jsou třeba kapradiny nebo dracény. Pokud se ti nedaří udržet pokojovky při životě, pořiď si umělé rostliny a květiny. Dnes už se vyrábějí takové, které těžko rozeznáš od těch pravých. Zkus třeba trendy monsteru nebo elegantní a nesmrtelnou orchidej.

2. Relaxuj všemi smysly

Svíčky, esenciální oleje, relaxační hudba, voňavá pěna ve vaně, okurková limonáda. To vše vyčaruje uvolňující atmosféru, která působí na všechny smysly. Dopomůže ti k relaxaci, budeš lépe vnímat přítomnost a tvé myšlenky nebudou ubíhat ke škole a učení. Hodit se ti může aromaterapie s klasickým levandulový olejem nebo oblíbené vonné svíčky. Zkus jemnější vůni třešňového květu, sladkou bombu s vůni čerstvě upečeného francouzského toustu s vanilkou nebo ostřejší vůni zralých pomerančů se zázvorem.

3. Zklidni tělo a mysl

Máš vytvořené relaxační prostředí jako v luxusním spa? Pak je čas na koupel. Nasypej si do horké vody epsomskou sůl. Má uvolňující účinky na svaly i mysl a pomáhá odbourávat stres. Milovníci bublinek ve vaně ocení antistresovou pěnu s vůni hroznů a limetky či rozjasňující pěnu pro jemnou pokožku. Další skvělou relaxační praktikou jsou dechová cvičení. Zkusit můžeš třeba nádech a výdech na čtyři doby. Po několika minutách z tebe napětí úplně opadne.

4. Peeling celého těla

Po zklidňující koupeli se zaměř na důkladný peeling celého těla. Odstraníš odumřelé vrstvy pokožky, díky čemuž bude tvá kůže zdravá, hebká a dobře prokrvená. Na navlhčenou pokožku nanes produkt a jemně s ním promasíruj kůži, drsný peeling na suché kůži by totiž způsobil více škody než užitku.

5. Hydratace a zen

Celou relaxační proceduru zakonči pořádnou výživnou kúrou. Po horké koupeli doplň tekutiny a dopřej pokožce hydrataci ve formě tělového mléka nebo oleje. Z domácího spa zamiř na gauč nebo do postele, uvař si čaj a odpočívej s oblíbenou knihou. Zkus se vyhnout sledování seriálů nebo scrollování na mobilu, aby u tebe zen trval co nejdéle.

Úvodní fotka: Photo by Michael C on Unsplash

Fotky: Archiv firem

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.