VYBAVTE SE NA FESTIVAL!

Vybavte se na festival

Už se to blíží! Víkendy plné akcí, kempování a nadupaných hudebních festivalů jsou tu! Pokud jste si právě uvědomili, že vám loni uletěl stan, ztratili jste spacák, nebo marně přemýšlíte nad tím, co vám v batohu ještě chybí – čtěte dál! Máme pro vás pár tipů, které se budou hodit.

Usínejte v pohodlí

Při kempování během letních festivalů jsou ideální ultralehké stany. Můžete je sbalit do minimálních rozměrů a v batohu zůstane dostatek prostoru i pro další věci. Před koupí popřemýšlejte, kolik vás ve stanu bude spát – jedna osoba potřebuje cca 55-60 cm na šířku a stan by měl být zhruba o 25 cm delší, než měří nejvyšší z jeho obyvatelů.

Zkontrolujte si také hodnotu vodního sloupce. V létě se totiž čas od času přižene bouřka, proto by si měl váš stan poradit i s drsnějšími podmínkami. Optimální hodnota vodního sloupce je 5000-6000 mm. Naprosté minimum je pak 2000 mm.

Jak si kdo ustele, tak si také lehne!

Během festivalového bujaří je potřeba se aspoň trochu vyspat. Hudební fesťáky se proto neobejdou bez spacáku a karimatky. Vzhledem k tomu, že většina akcí se koná v teplých měsících, vystačíte si s letními spacáky. Výborné jsou také tzv. dekové spacáky, které lze rozepnout a přes den z nich udělat klasickou kempinkovou deku. Tu oceníte během lenošení na louce nebo až vás z poskakování u podia rozbolí nohy.

Karimatku volte pěnovou, či samonafukovací. Ta druhá vám poskytne opravdové pohodlí a výborně izoluje teplo, kdyby se náhodou nad ránem ochladilo. Jedinou nevýhodou „samonafukovaček“ je jejich náchylnost k proražení. Pěnová karimatka je pak o něco levnější, odolnější a lehčí.

Vezměte si dostatečně prostorný batoh

Vše nachystáno? Tak pojďme balit! Na víkendový festivalový dýchánek se nejvíce hodí turistické batohy. Ty se většinou vyrábí ve velikostech do 70 litrů. Pokud tedy při sobě nepotřebujete půl šatníku, budou vám stačit. V opačném případě sáhněte po batozích expedičních.
Oba typy bývají vybaveny hned několika vstupy, skrz které se snadno dostanete k věcem uloženým na dně batohu – např. pláštěnce. A rozhodně vsaďte na batoh s bederními pásy, které na sebe přenesou až 50 % zátěže, což vám při delším nošení přijde vhod.

Drobnosti, které nezapomeňte!

Festivaly se většinou protahují do pozdních nočních hodin. Abyste pohodlně našli cestu do stanu, přibalte si svítilnu či čelovku. A až se budete chtít zabalit do spacáku a usnout, přijdou vám možná v nikdy neutichajícím kempu vhod také špunty do uší.

Pro strýčka příhodu by se v batohu mělo najít místo pro lékarníčku s léky, které běžně užíváte, obvazem, náplastmi či dezinfekcí. Velmi praktické jsou také vlhčené ubrousky a švýcarský nožík.
Pokud se obáváte, že váš mobil celovíkendovou štaci nevydrží, doporučujeme přihodit také power banku. Ta se může hodit i v případě, že přibalíte také přenosný reproduktor, díky kterému si během dopoledního lenošení můžete připomenout včerejší hitovky vaší oblíbené skupiny, nebo se naladit na blížící se odpolední program. A co víc – ukrátí vám cestu z festivalu domů, kdy si s přáteli jednoduše znovu připomenete songy, které vám utkvěly v paměti…

A ještě na jednu věc pamatujte – pokud řídíte, vezměte si se sebou alkoholtester. Tady totiž známé přísloví: „Dvakrát měř, jednou řež“, platí více než dvojnásobně.
Navíc se teď s Kasa.cz můžete na fesťák vybavit s 10% slevou! Stačí mrknout na www.kasa.cz/isic, vybrat si z akce FESTIVALOVÝ SPECIÁL a po zadání platného čísla průkazu se vám sleva automaticky odečte. Akce platí do 31. 7. 2018.

Autor
Jakub Srněnský