Nejslavnější muzea a galerie Evropy

Plánuješ v létě vycestovat a navštívit slavné chrámy umění a kultury? Pak se ti bude hodit náš výběr. Připravili jsme seznam významných evropských muzeí a galerií. Do spousty z nich je volný vstup a v některých můžeš získat slevu s průkazem ISIC.

Evropská muzea, která musíš navštívit

Louvre, Paříž

Naprostá ikona ve světě kultury. Kdo by neznal Louvre? Z paláce francouzských králů je dnes největší muzeum na světě, které čítá přes 600 000 exponátů z doby prehistorické až po současnost. V Louvre najdeš rozsáhlé oddělení s egyptskými, řeckými a římskými exponáty. Určitě si nenech ujít dva překrásné příklady sochařského umění – Venuši Milskou a Níké ze Samothráky.

Další neméně významná kolekce se věnuje obrazům, kterých je zde více než 7500. Najdeš zde slavné exponáty z období od 13. století až do roku 1848. Nejznámější kousek je bezpochyby Mona Lisa, ale byla by škoda neprozkoumat i další malířská díla. Například Napoleonova korunovace od Davida, Svoboda vede lid na barikády od Delacroixe či Vor Medúzy od Géricaulta jednoznačně stojí za vidění.

Rezidenti Evropské unie do 25 let mají do Louvre vstup zdarma. Pro návštěvu muzea je potřeba rezervace lístku a konkrétního času předem.

National Gallery, Londýn

Londýnská National Gallery patří právem mezi nejnavštěvovanější muzea výtvarného umění na světě. Vznikla ve dvacátých letech 19. století díky osobním sbírkám vlivných a movitých angličanů a dnes čítá více než 2300 exponátů. V majestátní neoklasicistní budově z první poloviny 19. století najdeš významná díla z období od pozdního středověku až do 20. století. Krásná architektura galerie dokonale doplňuje impozantní malby.

Mezi umělci, jejichž díla můžeš v National Gallery shlédnout, najdeš taková zvučná jména jako Botticelli, Tizian, Bellini, Michelangelo, Raphael, Caravaggio, Rubens, Vermeer, Velázquz, Rembrandt, Goya, Turner, Constable, Degas, Cézanne, Monet či Van Gogh. Například Rembrandtův Autoportrét ve věku 34 let nebo Van Goghovy Slunečnice tě naprosto ohromí.

Vstup do stálé expozice je zdarma pro všechny, ale je potřeba si zarezervovat lístek předem.

Museo del Prado, Madrid

Madridské Museo del Prado má jedno z nejlepších sbírek španělského a evropského umění z období od 12. do 20. století na světě. Vzniklo již v roce 1819 jako královská sbírka obrazů a soch a dnes čítá více než 20 000 exponátů včetně kreseb, grafik a jiných historicky významných dokumentů.

Na své si zde přijdou především milovníci renesance a španělských mistrů. Ve sbírce je řada děl od velikánů jako byl Goya, El Greco, Velázquez, Tizian, Caravaggio, Rubens, Rembrandt či Raphael. Pokud bychom ti měli doporučit pár významných děl, které si v Museo del Prado vychutnáš, pak určitě vyhledej Dvorní dámy od Velázqueze a Goyův obraz Saturn požírající jedno ze svých dětí.

Držitelé průkazu ISIC mají do muzea vstup zadarmo. Více o slevě zde. Pro návštěvu je potřeba si zarezervovat lístek předem.

Albertina, Vídeň

Vídeňská Albertina je domovem jedné z nejrozsáhlejších sbírek grafiky na světě. Muzeum čítá více než jeden milion grafik, kreseb, fotografií a architektonických návrhů. Mimo to Albertina vlastní díla významných impresionistů. Historie muzea sahá až do roku 1776 a dnes jsou v bývalém habsburském paláci k vidění unikátní díla z období od pozdní gotiky po současnost.

Muzeum má ve sbírce kresby a grafiky od Durera, Raphaela, Bosche, Rubense, Rembrandta, Schieleho, Klimta či Warhola. Řada děl nemůže být kvůli svému stáři a citlivosti na světlo vystavena permanentně, a proto je potřeba pravidelně sledovat speciální časově omezené výstavy.

Osoby do 26 let mají snížené vstupné a každé pondělí je možné zakoupit vstupné s 50% slevou.

© The Albertina Museum, Vienna (Foto: Harald Eisenberger)

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.