Letním slavnostem staré hudby budou vládnout Múzy

koncert

Pokud na léto ještě nemáš plány a budeš ho nejspíš trávit u nás, máme pro tebe super tip! Co takhle vyrazit na festival Letní slavnosti staré hudby, nejdéle působící festival hudby historických uměleckých slohů v Praze? Festival představuje domácímu publiku špičkové zahraniční interprety, kteří hrají na originály či kopie historických nástrojů.

Dopřej si kulturní zážitek během prázdnin

Na výpravy za skvosty evropské hudby v podání předních interpretů mezinárodní i domácí scény zve festival své příznivce od 18. července do 8. srpna. V souladu se svým podtitulem Musae je letošní ročník zasvěcen Múzám – ušlechtilým, krásným a vševědoucím bohyním múzických umění, dcerám řeckého boha Dia. Během sedmi festivalových večerů festival představí rozmanitost inspirací Múzami v tvorbě evropských skladatelů 16. až 18. století.

TIP: S průkazem ISIC (IYTC) máš vstupenku na zahajovací a závěrečný koncert festivalu za pouhých 100 Kč.*

Zahajovací koncert nazvaný Polyhymnia zazní v podání německého Ensemble Polyharmonique, který se v Praze představí vůbec poprvé. Spirituální atmosféra Emauzského kláštera vtáhne posluchače do programu s atraktivní dramaturgií a přímou konfrontací italských vzorů a jejich ohlasů v protestantském Německu. Těšit se můžeš na díla Claudia Monteverdiho, Heinricha Schütze, Wolfganga Carla Briegela.

Mimořádným uměleckým zážitkem se stane i závěrečný koncert Canto d’Orfeo v kostele sv. Šimona a Judy, jemuž bude vládnout lahodný témbr francouzské altistky Delphine Galou, půvabná flétna v rukou Jany Semerádové a interpretační mistrovství rezidenčního souboru Collegium Marianum. Nesmrtelný příběh lásky Orfea k Eurydice a jejich dramatický osud ožijí v programu sestaveném z árií a ouvertur z barokních oper Antonia Vivaldiho, Christopha Willibalda Glucka, Johanna Josepha Fuxe a Carla Heinricha Grauna.

* Detailní podmínky slevy Studentský speciál najdeš tady. Vstupenky koupíš pouze v pokladně (Galerie 1, Štěpánská 47, Praha 1, otevřeno ve středu mimo 21. 6. a 5. 7. 2023) nebo na místě před koncertem.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.