Filmy, bez kterých to na Vánoce nejde

Kevin z vánočního filmu Sám doma

Válení u televize patří k novodobým vánočním tradicím, to se další generace budou učit jednou ve škole. Připomeň si s námi televizní klasiku, která nás spolehlivě naladí na svátky!

Které filmy vykouzlí tu správnou vánoční náladu?

Nevíš, co v záplavě filmové produkce na Vánoce zhlédnout dříve? Novinek je spousta, ale pro ten správný vánoční feeling jsou tu léty osvědčené filmy, které by byl skoro hřích vynechat. Povinná nálož pohádek a komedií je samozřejmostí, vánoční žánr v sobě ale skrývá mnohem víc! Které filmy jsou na Vánoce must have a proč se nám tak líbí?

Pelíšky

Česká komedie z konce šedesátých let, která ukazuje tehdejší pohnutou dobu v její kráse i hořkosti, ze které by leckomu zaskočil knedlík (nok). Většina z nás sice nic z toho nezažila, ale scény jako prskavka v drdolu Simony Stašové, Kodetův cholerický přednes písně Narodil se Kristus pán až po hlášky jako „Rozkaz zněl jasně…“ nebo „Rozmohl se nám tady takový nešvar“… I nabídka kvalitního sexu od Jaroslava Duška pro Evu Holubovou, jsou prostě už legendární záležitosti a k Vánocům neodmyslitelně patří.

Eva Holubová a Jaroslav Dušek ve vánočním filmu Pelíšky

Sám doma

Osmiletý týpek Kevin, kterého rodina o svátcích zapomene doma, nás baví už od devadesátek. Doteď rozumíme jeho rozhořčení, když s ním zbytek rodiny zachází jako s usmrkaným dítkem. I jeho euforii, když zjistí, že „dokázal zmizení rodiny McCallisterů“ a je doma docela sám! To jeho přejídání zmrzlinou, popcornem a pizzou, možnost prošmejdit celý barák a být chvíli svým vlastním pánem – to snad nikdy neomrzí. A samozřejmě ani série nápaditých pastí, kterými se ubrání mokrým banditům, i jeho dojemné přátelství s obávaným sousedem Marleym.

Anděl páně

Na Vánoce samozřejmě nesmí chybět Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty nebo Byl jednou jeden král a další hromada krásných československých pohádek. Ale pojďme si přiznat, že pohádek natočených po roce 2 000 až tolik doopravdy povedených není. Na Anděl páně si ale zgustneme vždycky. Vánočně tě naladí příjemný humor i hezky podané křesťanské Vánoce, které by snad i leckterého „hříšného pyšníka“ obrátily na víru. Nechybí ani vtipy s opravdickou pointou (jak si jdou Ježíš a Jidáš po krku už jako malí kluci, haha) i perfektní dialogy čerta Uriáše a anděla Petronela. Že je Jiří Bartoška bůh, je tak nějak obecně známo. Textařka Gábina Osvaldová jako Archanděl Gabriel a Michal Horáček jako Archanděl Michael… to je prostě dokonalý výběr obsazení a režiséra Jiřího Stracha to muselo celé strašně bavit.

Jen pozor na písničku „Vzhlížejte vzhůru, k andělskému kůru…“, ta se dá dostat z hlavy hodně špatně. Snad jen přemazat jiným songem, třeba „S tebou mě baví svět, má sladká Emčo … hlavně v noci!“

S tebou mě baví svět

Nestárnoucí československá komedie našlapaná hláškami dětí. Také vtipnými pokusy tří otců, kteří se snaží dokázat, že to s dětmi umí lépe než jejich manželky. Výlet s dětmi do Beskyd na chatu Apalucha měla být původně pánská jízda, než matky rozhodly, že tátové vyvezou i děti. Ale bez těch dětí, hlavně Matýska, který se po**al durch, Dášenky, která nikam nevyrazí bez bačkůrek nebo Pepínových dotazů, zda hadi taky prdí (chce být totiž hadem, aby mohl při chůzi ležet – geniální), by to ale nebyla taková legrace. Ovšem, když Pavel Nový popisuje svoji vymyšlenou avantýru, napadlo tě někdy, co se asi na těch pánských jízdách muselo dít jiné roky, když jeli tihle tři kamarádi bez dětí? Škoda, že nenatočili pokračování nebo prequel.

Batman se vrací

Pokud chceš na chvíli utéct od vánočního kýče a dopřát si spíš temnější atmosféru, tvým zachráncem je Tim Burton a druhý díl Batmana. Poklidný průběh vánočního večera v Gotham City totiž naruší výstřední postava Tučňáka, který se chystá ovládnout město a pomstít se všem za svůj mizerný život. Své nevyřízené účty tu má i Kočičí žena, takže Batman má chvíli co dělat. Všechny postavy, i burtonovsky bizarní atmosféra podtržená skvělou hudbou jsou každopádně dokonalou vánoční žranicí pro oči!

Foto: 21th Century Fox, archiv ČT, YouTube

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.