3 filmové novinky, na které musíš do kina

filmove novinky

Jak je to dlouho od tvojí poslední návštěvy kina bez roušky? Víš ještě vůbec, co je to popcorn a jaké to je koukat na film z pohodlného křesla na obřím plátně místo na 14 palcovém notebooku? Máme pro tebe 3 tipy na filmové novinky, které si nejlíp užiješ v kině.

Seveřan (The Northman)

Žánr: drama / akční / dobrodružný / thriller / historický

Země: USA, Velká Británie

Režie: Robert Eggers

Hrají: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Claes Bang, Björk, atd.

Premiéra v ČR: 14. 4. 2022

Amleth kdysi býval synem mocného vikingského krále a jeho ženy Gudrún, než ho zrada strýce a zákeřná vražda připravila o otce i střechu nad hlavou. V průběhu let se z Amletha stane drsný válečník, který má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o vše. Kam až bude ochoten zajít?

Režisér Robert Eggers se proslavil svými pomalými a deprimujícími horory Čarodějnice nebo Maják s Robertem Pattisonem, takže s pravděpodobností hraničící s jistotou si tady užiješ opravdu temnou atmosféru drsného severu. V roli hlavního hrdiny uvidíš švédského herce Alexandera Skarsgårda, který si už zahrál upíra i Tarzana (oboje mu slušelo) a teď si střihne krutopřísného vikingského prince. Ve snímku se představí dokonce i zpěvačka Björk.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství  (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

fantastická zvířata

Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy

Země: USA

Režie: David Yates

Hrají: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Ezra Miller, Jude Law, Alison Sudol, Mads Mikkelsen,  atd.

Premiéra v ČR: 7. 4. 2022

Příběh navazuje na předchozí díly, kdy ne úplně neschopný temný kouzelník Gellert Grindelwald postupně získával kontrolu nad kouzelnickým světem a teď se chystá převzít moc úplně. Profesor Albus Brumbál samozřejmě jako vždycky o všem ví, proto pověří magizoologa Mloka Scamandera, aby se ho pokusil s přáteli zastavit. Kouzelníci, čarodějky i mudlovský pekař Jacob Kowalski, známí z předchozích dílů, znovu spojí síly na nebezpečné misi, kde potkají stará i nová fantastická zvířata a střetnou se s Grindelwaldem. Proč Brumbál zůstává stranou a zasáhne, když jde o tolik?

V pokračování dobrodružství světa Harryho Pottera nás čeká několik změn. Samotného Grindelwalda už nebude hrát Johhny Depp, což může být pro leckoho zklamání. Můžeš se ale těšit na novou kouzelnickou školu Castelobruxo, hrad ze zlata v Amazonském pralese, který mudlové znají jako El Dorado a jednu z postav Queenie Goldstein si pravděpodobně užijeme jako záporačku.

Promlčeno

film promlčeno

Žánr: krimi / thriller

Země: Česká republika

Režie: Robert Sedláček

Hrají: Karel Roden, Barbora Bočková, Igor Bareš, Vilma Cibulková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Denisa Barešová, Justin Svoboda, Pavel Lagner, atd.

Premiéra v ČR: 28. 4. 2022

Šokující rozhlasové živé vysílaní, které během chvíle změní životy několika nevinných lidí. Radek se vrací do svého rodného města, aby tu nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. Ambiciózní moderátorka Eva jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show. Chtěla mít ve vysílání senzační událost, ale k jejímu zděšení a ke zděšení všech posluchačů začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Začíná napínavý boj o čas a o spravedlnost, kdy do promlčení zbývají jen hodiny. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno?

Režisér Robert Sedláček si témata svých filmů pečlivě vybírá, tady ale dle svých slov neváhal ani minutu. Že mu témata viny, trestu, pomsty a konfrontace se spravedlností dobře sedí, už dokázal ve svých dosavadních filmech (Jan Palach, Rodina je základ státu). Když si k tomu přičteme ještě superschopnost Karla Rodena skvěle ztvárnit emocionálně složité postavy, je tu skoro jistota, že nás děj vtáhne a zažijeme si slušné napětí.

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.