Severní Sardinie

severní sardinie

Sardinie je často nazývána evropským Karibikem, to proto, že její pobřeží nabízí křišťálově čisté moře a bílé pláže. Jih ostrova je poněkud klidnější a představuje typicky jižanskou italskou atmosféru. Oproti tomu sever slibuje více party zážitků na lodích i na plážích i vyhlášená golfová hřiště.

Perla severní Sardinie Costa Smeralda

Všichni, kteří si chtějí užít léto plné luxusu po boku bohatých oligarchů a magnátů z celé Evropy, mohou zamířit právě sem. Centrem luxusní dovolené se stal přístav Porto Cervo. Původně jachtařský přístav dnes hostí i jachty milionářů, na kterých často probíhají bouřlivé party do ranních hodin, takže jestli chceš opravdu něco zažít, vydej se sem. Porto Cervo a jeho okolí je vystavěné v trochu kýčovitém stylu luxusních vil připomínajících spíš řecké a španělské haciendy než klasickou architekturu jižní Itálie. V okolí najdeš Baia Sardinia s pláží Cala Battistoni a několik dalších pláží Spiaggia del Principe, Spiaggia Romazzino nebo Capriccioli.

Parco Nazionale dell´Asinara

Národní park Parco Nazionale dell´Asinara se nachází na ostrově Isola dell´Asinara – Oslím ostrově. Svůj název dostal podle místních obyvatel, unikátních albínských oslíků asino bianco. Krom nich zde žijí také mufloni, sokoli a další bohatá fauna. Ostrov je přístupný jen organizovaným výletům s průvodcem. Sice sem můžeš dojet i trajektem, ale bez průvodce se na většinu ostrova nedostaneš. Nachází se zde také slavná pláž Cala Sant´Andrea, kam chodí klást vejce mořské želvy. V tomto období je tato pláž pro turisty zcela nedostupná.

Alghero

Dříve významné rybářské město, dnes asi největší turistické letovisko severní Sardinie. Dodnes ale rybáři vyráží na moře a stále si zde můžeš dopřát vyhlášenou Algherskou langustu. Město má krásné historické centrum s odkazem katalánské kultury a architektury. Můžeš se toulat středověkými uličkami starého města a obdivovat řadu působivých historických budov. Město bylo kdysi obehnané hradbami a strážními věžemi. Narazit můžeš na Torre Porta a Terra ze 14. století. Na náměstí Piazza Duomo pak nesmíš vynechat návštěvu katedrály Cattedrale di Santa Maria. Okolí Alghero je známé také červenými korály, takže pokud si odtud chceš odvést nějaký originální suvenýr, pak ti neuniknou šperky vyráběné právě z těchto korálů.

Sardinie Alghero

Rivera del Corallo

Korálová riviéra se táhne západně od Alghera a nachází se na ní několik plážových letovisek, například Fertilia s plážemi Spiaggia delle Bombarde a S. del Lazzaretto nebo kouzelná zátoka Porto Conte. Najdeš zde také Niraghe di Palmavera, pozůstatek vesnice staré 3 500 let kultury nuraghe. Nedaleko odtud, v zálivu Capo Caccia, najdeš unikátní jeskynní komplex Grotta di Nettuno, který je označován za podzemní říši stalagtitů a stalagnitů. K jeskynnímu komplexu se dostaneš po strmém schodišti a prohlídky začínají vždy v celou hodinu a trvají 45 minut. Bílé útesy mysu Capo Caccia nabízí nádherné výhledy na pobřeží Středozemní moře.

Capo Caccia

Ozieri

Jestli jsi milovníkem historie a archeologie, tak ti nesmí uniknout návštěva prehistorické jeskyně Grotta di an Michelle. V okolí jsou pak další archeologická naleziště – Dolmen Sa Coveccada, pozůstatek megalitické pohřební mohyly, dále pak Nuraghe Aantu Anitine a starověká nekropole Necropoli di Sant´Andrea di Priu. Cestou se pak můžeš zastavit ve vesničce Rebecc, která je vytesaná do skály.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.