Jak si užít pár dnů v Istanbulu

Istanbul Bospor a Velká Mešita

Město pod křídly velkého půlměsíce, atmosféra létajících koberců, velkého bazaru a tisícovky minaretů. Istanbul je bránou mezi Evropou a Asií a nabízí kontrasty i soulad mezi dvěma světy.

Istanbul si zamiluješ

Istanbul má evropskou a asijskou část, které od sebe odděluje Bosporská úžina. Obě části města a jejich různé čtvrti spojuje nespočet trajektů, které brázdí moře tam a zpět. Doporučuji ubytovat se v asijské části, kde najdeš spoustu trhů, kam chodí nakupovat místní. Přístavní kavárny a hospůdky vyzařují úplně jinou atmosféru, než turistické památky a moderní čtvrt v evropské části.

Při cestě za památkami tě tak bude čekat každodenní cesta trajektem na druhou stranu, což je opravdu zážitek. Ráno je Bospor ozářený sluncem a tobě se naskytne pohled na historickou část města v ranním slunci a třpytivé střechy mešit a minaretů. Večerní přejezdy trajektem pak pro mě byly nejhezčí částí dne. Na trajektech často hrají různí muzikanti, aby zpříjemnili atmosféru. Zapadající slunce a křik racků dělá tu chvíli nezapomenutelnou.

Pohled na Istanbul a hory za ním

Zažít Istanbul jako místní

Istanbul jsem navštívila dvakrát jako klasický turista na prodloužený víkend, abych se do něj pak po čase vrátila a vyzkoušela si zde svůj první zahraniční home office. Pronajala jsem si maličký byt na dva týdny a pracovala jsem zde stejně tak, jak by to byl můj obyvák. Výhodou Istanbulu je, že stejně jako jiná místa na jih od českých hranic ožívá výrazně později, než je tomu v Praze. Ráno jsem si přivstala a práci jsem tak do 16 hod. měla hotovou. Pak začínal můj istanbulský život.

Město, ve kterém žije přes 15 milionů obyvatel má rozhodně co nabídnout, co se kultury týká. Nespočet muzeí, z nichž alespoň patnáct stojí za to vidět. Na seznam si zařaď alespoň archeologické muzeum – Istanbul Arkeoloji Müzeleri, které má vysokou mezinárodní prestiž a v Turecku stojí na první příčce. Hledat jej dlouho nebudeš, stojí v blízkosti paláce Topkapi.

V Istanbulu žije veliká komunita mladých umělců a těší se zde velké podpoře. Na obou stranách města tak najdeš velké množství galerií. Měla jsem to štěstí, že jsem se seznámila s mladou výtvarnicí a během těch dvou týdnů navštívila rovnou tři vernisáže a uměleckou komunitu poznala z blízka. Samostatnou kapitolou a skvělým zážitkem je návštěva Turecké státní opery a baletu.

Taksim – moderní centrum Istanbulu

Taksim je protipólem čtvrti s nejstaršími památkami byzanské říše a celé asijské části. Je to nejmodernější istanbulská čtvrť kde to žije nonstop. Na náměstí se setkávají mladí lidé, místní i turisté, aby pak vyrazili na další zábavu do místních restaurací a klubů. A kluby a diskotéky zde stojí za to. Místní kluby v mnohém dosahují prestižním klubům v Londýně a s tím, co znáš z Čech, se to nedá srovnat. Takže návštěva klubu ti na seznamu aktivit nemůže chybět.

Istanbul je nákupní ráj

Pokud tě zajímají nejnovější módní trendy, můžeš se na Taksimu ještě chvíli zdržet. Právě zde se nachází největší centrum obchodů. Je jich zde opravdu nepřeberně, takže určitě najdeš, co hledáš. Můžeš zde strávit dopoledne, pak si dát oběd a poté nasednout na historickou červenou tramvaj a posunout se blíž k Velkému istanbulskému bazaru.

V tu chvíli vstupuješ do jiného světa, zde jsou ceny virtuální pojem, zboží nepřeberně a sortiment nedozírný. Kouzlo orientu, ale také nejlepší kožené kousky, co si můžeš přát, ať se jedná o oblečení, boty nebo kabelky. Kouzlo tohoto místa je také v originalitě výrobků. Velký bazar se vyplatí navštívit i když nic nekupíš. Má své nezaměnitelné kouzlo a najdeš zde také kavárničky, kde si můžeš v klidu odpočinout.

Mešita Hagia Sotia

Památky v Istanbulu

Istanbul v tomto připomíná Prahu, protože největší a nejznámější památky za kterými turisté vyráží stojí nedaleko od sebe a jsou vlastně čtyři. Palác Topkapi je bývalým sídlem osmanských vládců s kouzelným interiérem a rozlehlými zahradami. Určitě stojí za to projít si komnaty sultána nebo harému. Ať už kvůli architektuře, nebo lekci v historii, díky které se možná mnozí dozví, že dámy v harému nebyly tak docela otrokyně, ale že často je sultán uvolnil a provdal za významné evropské politiky, aby tak posílil svoji pozici a vztahy s evropskými královskými dvory.

Další navštěvovanou památkou je byzantská Hagia Sofia, která byla prvním křesťanským kostelem a později za Osmanů přestavěna na mešitu. Aby bylo ale náboženské korektnosti učiněno za dosti, od roku 1993 do roku 2020 neplnila Hagia Sofia svoji funkci náboženského stánku, ale byla pouhým muzeem a památkou. Loni však turecký prezident vydal dekret, v němž Hagiu Sofii opět vyhlásil mešitou. Bohoslužby se zde ale neprovozují.

Nedaleko od ní pak stojí Modrá mešita, další nejnavštěvovanější památka. Zde je to ale se vstupem obtížnější. Modrá mešita stále slouží svým náboženským účelům, a tak je možné ji navštívit jen v době mezi bohoslužbami a za podmínek, kdy muž i žena mají zahalená ramena a kolena a žena zakrytou hlavu šátkem. Výzdoba mešity ale za návštěvu rozhodně stojí.

Samozřejmě nesmíš vynechat ani Cisternu Yeretaban. Jde o naprosto jedinečné místo. Pod zemí se nachází komplex 130 antických zdobených sloupů zatopených vodou, působivé nasvícení a krásná hudba umocňují atmosféru, kterou jen tak někde nenajdeš. Konají se zde koncerty a pokud budeš mít štěstí a seženeš lístek, tak si jej nenech ujít. Akustika místa je skvělá. Pokud patříš mezi fanoušky agenta 007, možná tohle místo znáš z bondovky Srdečné pozdravy z Ruska.

Interiér Cisterny Yeretaban

Tisíce chutí a vůní Istanbulu

Město tisíce a jedné noci je spíš městem tisíce a jedné chuti. Ano, jeden z důvodů, proč se vydat do Istanbulu, je skvělá kuchyně. Turecká kuchyně rozhodně není to, co je v Čechách prezentováno na každém rohu, a to levným občerstvením v podobě kebabu. Silně kořeněná kuchyň hraje barvami a vůněmi orientu a středomoří. Pozor, vynech v rozhovoru s místními jakékoli komentáře na téma arabské kuchyně. S tou nemají místní speciality nic společného.

Velká většina masových jídel se připravuje na otevřeném ohni nebo uhlících, takže jde vlastně o formu grilovaného masa. Přílohou je z části naložená zelenina, částečně čerstvá zelenina a také arabský chléb, rýže a hranolky. Specialitou regionu jsou také plněné vinné listy nebo jiné druhy zeleniny.

Samostatnou skupinou jsou pak dezerty, které jsou vyloženě sladkou tečkou kombinující lahodný mix těsta, ořechů a medu. Co se nápojů týká, na alkohol zde rozhodně nezanevřeli a dát si k jídlu pivo nebo víno je naprosto běžné.

Turecké deserty

Istanbul si na svůj cestovní seznam zařaď na jaro nebo podzim, léto je tu horké a město rozpálené. Zima pak vhodná není, je tu opravdu zima, hodně prší nebo dokonce padá sníh.

Kam vyrazit příště? Co takhle na party do Barcelony!

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.