Cestuj po Kubě levně a bezpečně. Část druhá

Jak cestovat po Kubě levně

V prvním díle jsem se podívali na cestování po Kubě a tipech jak zvládnout dopravu po své ose. Ve druhém se podíváme na peníze, co si za co koupíš, ale hlavně kde se dobře a levně ubytuješ.

Kuba je bezpečná země, ale jistá pravidla to rozhodně má!

Pravidla kterými je třeba se na Kubě řídit jsou dvojího charakteru. Ta první je o financích, jak se nenechat okrást a podvést. Druhá jsou spíš na straně legislativy. Ta platí a přísně se dodržuje jak v případě cestování, tak ubytování v soukromí. Pod stanem nebo pod širákem nocovat turistům povoleno není. Čekala by tě tučná pokuta. Diskutovat na téma, že místní mohou a vy ne je zde zbytečné.

Na Kubě platí dvojí měna

Na Kubě existují dvě měny. Peso je pro místní obyvatele, ve kterém dostávají mzdy a nakupují základní potraviny. Platit s ní můžeš ve státem vlastněných restauracích. Je to levné, ale kulinářský zážitek nečekej. Jakékoli potraviny, které Kuba importuje, ale i mnohé, které exportuje, se nakupují za konvertibilní měnu CUC (čavito). Jedná se třeba o deodoranty, coca colu, cigarety, doutníky, exportní rum, zmrzliny Algida. Pronájem auta, benzín a mnoho dalšího.

Kubánská měna peso

Pro Kubánce je tato měna nesmírně cenná, takže když si půjdeš za CUC něco koupit, opět požaduj vrácení CUC. Když si to předem nedomluvíš, může se stát, že zpět dostaneš Peso, které pak nebudeš mít za co utratit. Peso se pro pár příležitostí hodí, jen si jeho množství hlídej. Většina věcí, o kterou budeš stát, za něj nepořídíš.

Ubytování na Kubě

Na Kubě je stejně jako jinde na světě dostupná škála ubytovacích možností. Můžeš mít zapadlý levný penzion, nebo 5 hvězdičkový hotel. Většina lidí, kteří se rozhodnou Kubu procestovat, dává přednost ubytování v soukromí. Říká se jim ,,Casa particulares“ a poznáš je podle modrých znaků nakreslených na zdi nebo dveřích domu. Zde se dá ubytování dle lokality pořídit od 40-25 CUC na noc pro dva lidi včetně snídaně. Z mé zkušenosti je právě snídaně to, co výrazně odliší domácí péči od hotelů.

Ubytování na Kubě - Casa particulare

Paradoxně nejhorší snídaní jsem pořídila ve 4 hvězdičkovém hotelu v Baracoa. Pronajímatelé se o své hosty starají skvěle a dá se u nich objednávat i večeře. Jíst můžeš levně v oficiálních státních restauracích nebo luxusněji v soukromých, ale za to si už připlatíš. Případně se můžeš vždy místních doptat, kdo vaří.

Pak se nejedná o oficiální restauraci, ale o pohoštění v soukromí a jídlo obvykle dosahuje skvělé úrovně, nižší ceny a oboustranné spokojenosti. Stojí za to převážně v rybářských vesničkách nebo v lokalitách, kde je specialitou krokodýlí maso.

Bezpečnost na Kubě

Kuba je díky vysokému dohledu státní správy, tedy policie a vojsku, poměrně bezpečná. Přesto není dobré, převážně ve večerních hodinách, navštěvovat lidi, které moc neznáš. Platí převážně pro děvčata. Jako v každé jiné chudé zemi je potřeba hlídat si své osobní věci před kapsáři a nenechávat zavazadla v autě. Pokud musíš někde parkovat přes noc, vyber si hlídané parkoviště a motivuj hlídače slíbenou odměnou za zvýšený dohled třeba 1 CUC, který mu dáš až při vyzvednutí auta. Je to takový místní zvyk a funguje dobře.

Veterán Kuba

Pár rad nakonec

Kuba je mimořádné místo, lidé jsou vřelí a milí. Mnohé z nich zajímá život v naší zemi, hlavně proto, že mnoho lidí má v rodině někoho, kdo studoval nebo pracoval v 80. letech v Československu. Vyhni se ale diskusím na téma kubánské politiky. Nikdy nevíš, s kým se zrovna bavíš.

Nekšeftuj s nikým na ulici, hlavně na ulici nekupuj rádoby značkové doutníky, obvykle ti tyto padělky mnoho radosti nepřinesou. Jeden běžný doutník stojí 1 Peso a pokud nepatříš mezi znalce, velký rozdíl nepoznáš a hodně ušetříš.

Karneval na Kubě

Striktně se vyhni jakémukoli držení drog včetně marihuany! Zátahy v centrech města, kdy se kolem tebe začne motat hezký voříšek hledající drogu, nejsou ničím neobvyklým. Podobně je tomu v odletové hale na letišti. O drogách Kubánci nežertují, vězení by tě neminulo.

Závěrem, jestli si chceš Kubu užít o něco snadněji a pohodověji, začni si osvojovat alespoň základy španělštiny. Přesto, že mladí lidé se již anglicky učí, je jejich znalost a úroveň asi taková, jako naše za dob komunismu.

Jestli ti unikl první díl Jak cestovat po Kubě levně a bezpečně?

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.