Kam na nejlepší vánoční trhy v Evropě

Vánoční trhy

Bílý sníh padající na střechy dřevěných stánků, zdobených stovkami blyštivých světýlek. Vůně svařáku a pečených kaštanu linoucí se městskými uličkami. Zmrzlé prsty objímající kelímek s opojným nápojem. Tóny živé hudby mísící se se smíchem ostatních návštěvníků. To všechno tvoří kouzelnou atmosféru vánočních trhů, které jsou povinným rituálem každého milovníka Vánoc.

Potřebuješ načerpat inspiraci na letošní turné po vánočních trzích? Připravili jsme pro tebe ve spolupráci s cestovatelskou platformou Worldee seznam devíti vánočních měst, která tě zaručeně pohltí svou pohádkovou atmosférou a naplní tě pocitem dětského úžasu a kouzlem Vánoc. Která z nich si připíšeš na svůj vánoční bucket list?

Vánoční trhy Vídeň

1. Vídeň, Rakousko

Vídeň je bezesporu jedna z nejpopulárnějších vánočních destinací vůbec. A právem. Zářivá světýlka a blyštivé dekorace visící ze starobylých budov mění jedno z nejkrásnějších Evropských měst v dokonalou vánoční pohádku. Během vánočního období najdeš ve Vídni spoustu menších vánočních trhů (je jich celkem až 20), uniknout ti ale nesmí ten nejznámější z nich na hlavním náměstí Rathausplatz.
Kromě vánočních dekorací najdeš na stáncích spoustu sladkostí, pečených ořechů, tradiční přírodní kosmetiku, ručně dělané svíčky nebo dřevěné hračky. Sníh není ve Vídni výjimkou, proto sáhni po teplém punči nebo čerstvě smažených koblížcích, které ti ruce zaručeně zahřejí.

► Jak strávit 4 dny ve Vídni

Nejlepší vánoční trhy ve Vídni

  • na náměstí Rathausplatz
  • na náměstí Marie Terezie
  • u zámku Belvedér
  • na zámku Schönbrunn
  • na Karlově náměstí

Vánoční trhy Drážďany

2. Drážďany, Německo

Vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech je nejstarší vánoční trh na světě s tradicí sahající až do roku 1434, kdy si zde místní obyvatelé kupovali maso na vánoční hostinu. Na více než 100 stáncích tvořících kouzelné vánoční městečko, které každoročně na náměstí Altmarkt vznikne, najdeš tradiční pochoutky jako vánoční štolu, handbrot, různé klobásky a samozřejmě svařák. Ten si můžeš nechat nalít do barevného hrníčku, který ti poslouží jako sběratelský kousek, jelikož každý rok jsou hrníčky zcela jiné.
Při návštěvě Drážďan se určitě nezapomeň podívat i na další z 11 vánočních trhů, které nebudou tolik zaplněné turisty a užiješ si tak i více zářivých světýlek, které město a jeho uličky zdobí.

► Jak strávit 1 den v Drážďanech

Nejlepší vánoční trhy v Drážďanech

  • na náměstí Altmarkt
  • na nádvoří zámecké stáje Stalhof
  • u kostela Frauenkirche (na náměstí Neumarkt)

Vánoční trhy Štrasburk

3. Štrasburk, Francie

Se svou tradiční středověkou architekturou a dlážděnými ulicemi není divu, že se Štrasburk pyšní titulem francouzské “hlavní město Vánoc”. Štrasburk pozvedá vánoční výzdobu na novou úroveň a na pár týdnů mění každý prosinec celé město v dechberoucí podívanou a jedinečný zážitek, který tě transportuje do 16. století. Nejspíše už mají praxi, jelikož nejznámější vánoční trh u Štrasburské katedrály Notre-Dame patří mezi nejstarší v Evropě.

Na stáncích najdeš tradiční pochoutky z oblasti Alsaska, kde se kombinuje francouzská a německá kuchyně, jako je cibulovo-slaninový koláč tarte flambée, preclíky s různými posypy a místní verzi bílého svařáku.

Nejlepší vánoční trhy ve Štrasburku

  • u katedrály Notre-Dame
  • na náměstí Kléber
  • na náměstí Place Gutenberg
  • na náměstí Broglie
  • na náměstí Place de Château

Vánoční trhy Tallin

4. Tallinn, Estonsko

Vánoční trhy v Tallinnu vyhrály v roce 2019 ocenění nejkrásnějších trhů v Evropě. To je samo o sobě dostatečný důvod pro zařazení Tallinu na vánoční bucket list. Úhledně uspořádané stránky na malebném náměstíčku možná nepatří k největším trhům, které můžeš v prosinci navštívit, určitě ti ale učaruje svou útulnou, autentickou a jedinečnou sváteční atmosférou. Estonsko také staví na dlouholeté tradici, vánoční strom zde pravidelně vystavují již od roku 1441.

► Jak strávit 4 dny v Tallinnu

Nejlepší vánoční trhy v Tallinnu

  • na náměstí Raekoja plats

Vánoční trhy Budapešť

5. Budapešť, Maďarsko

Budapešť si určitě také zaslouží pozornost každého milovníka Vánoc. Především jejich hlavní vánoční trh na náměstí Vörösmarty. Jedná se o ideální příležitost vyzkoušet typická maďarská jídla jako tradiční maďarsko-židovský koláč flódni. Určitě zde můžeš nakoupit i dárky, neboť stánky jsou plné ručně vyráběných drobností od místních umělců.

► Jak strávit 3 dny v Budapešti

Nejlepší vánoční trhy v Budapešti

  • na náměstí Vörösmarty tér
  • u baziliky svatého Štěpána
  • v městské části Pest

Vánoční trhy Brusel

6. Brusel, Belgie

Vánoční trhy v Bruselu jsou jedny z nejzářivějších vůbec. Kromě tisíců světýlek rozprostřených po celém městě promítají každý večer za doprovodu hudby světelnou show, kterou se trhy na náměstí Grande-Place vyznačují. A pokud to není dostatečným lákadlem samo o sobě, nezapomeň, že Belgie je vyhlášená svými vaflemi a čokoládovými pralinkami, které na více než 250 dřevěných vánočních stáncích určitě najdeš.

► Jak strávit 2 dny v Bruselu

Nejlepší vánoční trhy v Bruselu

  • na náměstí Grande-Place
  • na náměstí Marché aux Poissons

Vánoční trhy Kodaň

7. Kodaň, Dánsko

Není divu, že Dánsko, původce útulným životním stylem hygge vyznačujícím se teplými nápoji a huňatými ponožkami, má jedny z nejkouzelnějších vánočních trhů v Evropě. Nejlépe se dá atmosféra Vánoc nasát v zábavním parku Tivoli Gardens, které se každý prosinec mění v zasněženou, prosvícenou pohádku. U stánků si na památku můžeš koupit dřevěné hračky, ručně vyráběnou keramiku, nejrůznější dekorace i ony zmiňované vlněné ponožky.

Nejlepší vánoční trhy v Kodani

  • v zábavním parku Tivoli Gardens
  • na náměstí Hojbro Plads
  • na náměstí Kongens Nytorv
  • na náměstí Nytorv

Vánoční trhy Krakov

8. Krakov, Polsko

Vánoční trhy na náměstí Rynek Glówny jsou největšími a nejoblíbenějšími trhy v Polsku. Není divu, náměstí je zdobeno spoustou krásných středověkých budov jako Mariánský kostel, Sukkienice nebo Radniční věž, které by stály za návštěvu samy o sobě. V kombinací s tradičními zdobenými stánky, ze kterých se line vůně svařáku a piroh se z Krakova stává destinace, kterou nemůžeš ze svého seznamu vánočních destinací vynechat.

► Jak strávit 3 dny v Krakově

Nejlepší vánoční trhy v Krakově

  • na náměstí Rynek Główny

Vánoční trhy Bratislava

9. Bratislava, Slovensko

Zapomenout nesmíme ani na naše milé sousedy ze Slovenska. Vánoční trhy v Bratislavě si také zaslouží naši pozornost. Rozkošné červenobílé střechy si můžeš prohlédnout z věže Staré radnice, kde se ti celé Hlavní náměstí rozprostře jako na dlani. Až tě začne trápit hlad, zažeň jej tradiční Slovenskou klobásou, cikánskou pečení, lokší nebo chlebem s “masťou a cibuľou”. Na zahřátí ti určitě pomůže svařák, punč nebo medovina.

► Jak strávit 1 den v Bratislavě

Nejlepší vánoční trhy v Bratislavě

  • na Hlavním náměstí
  • na Františkánském náměstí
  • na Hviezdoslavově náměstí

Ať už se letos na vánoční trhy vydáš kamkoli, nezapomeň si pak své vzpomínky uložit na Worldee. S průkazem ISIC totiž získáváš Premium účet aplikace Worldee zcela zdarma. Celý ISIC a Worldee tým ti tímto přeje spokojené a pohodové Vánoce.

 

Foto: Worldee

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.