5 tipů, jak si užít Erasmus

Skupina studentů na zahraniční univerzitě

Blíží se tvůj odjezd na Erasmus? Střídá se v tobě pocit nadšení s obavami, jak to celé dopadne? Využij naše tipy, co můžeš udělat pro to, aby tvůj Erasmus dopadl skvěle.

Jak na Erasmus odjet v klidu a opravdu si ho užít?

Odjíždění do cizí země na celý půlrok provází kromě těšení i řada obav. Mezi nejčastější zdroje nepohody patří jazyková bariéra, strach ze sociální izolace a samoty nebo že se vyskytne byrokratická chyba. Ano, spousta se toho může nepovést, takže je naprosto přirozené cítit nejistotu a není třeba si své pocity vyčítat. Spoustu věcí ale můžeš ovlivnit předem, možná najdeš inspiraci právě u nás.

1 – Strach z jazykové bariéry pusť na Erasmu z hlavy

Mnoho studentů si v cizím jazyce dost nevěří. Asi proto, že seznamovat se a snažit se zapůsobit v cizím jazyce je jiná kategorie, než si říct v obchodě o bochník chleba. Ale není třeba se stresovat příliš. Nikdo nesoudí jazykové schopnosti hosta ze zahraničí a nějaké to přeřeknutí je spíš roztomilé. Navíc máš za sebou jistě řadu let výuky přinejmenším jazyka anglického, takže něco v té hlavě prostě máš! Jde o to překonat počáteční strach začít jazyk využívat aktivně. Což se při řešení běžných každodenních situacích stane tak rychle, že si po pár dnech ani nevšimneš, že už v cizím jazyce i přemýšlíš.

2 – Využij naplno Welcome Week i buddyho

Hostující univerzita zpravidla pro zahraniční studenty pořádá uvítací event zvaný Open Week nebo Welcome Week. To je série přednášek, workshopů i společenských událostí připravená pro zahraniční studenty. Mají tu možnost se seznámit mezi sebou i s místními a načerpat informace o tom, jak to chodí na univerzitě, ale i v samotné zemi. Také nejspíš nafasuješ nějakého buddyho – místního studenta, který má za úkol tě provést základními procesy a být tu pro tebe. Určitě Welcome Week nevynechej, protože zde určitě objevíš spoustu užitečných informací a tipů pro své začlenění.

Dva studenti na zahraniční univerzitě

3 – Přidej se do místních studentských komunit a organizací

Jedna věc jsou Facebookové skupiny Erasmáků a hromadné akce pro zahraniční studenty. Tam se seznámíš s lidmi, kteří jsou na tom stejně jako ty, což se hodí. Ale super způsob, jak poznat místní lidi, je zapojit se do místních studentských organizací, kde poznáš lidi se stejnými zájmy. Noví kámoši z místní studentské komunity se ti můžou hodit, když budeš chtít společnost při prozkoumání města, na nákupech nebo na party. Protože buddy nemusí mít čas úplně pokaždé, kdy si vzpomeneš a je fajn mít okolo sebe víc lidí. A můžou to být i přátelství na celý život.

4 – Zařiď si kvalitní pojištění do zahraničí

Ne vždy je to povinnost, ale na klidu ti také určitě přidá, když si sjednáš spolehlivé cestovní pojištění pro delší pobyt v zahraničí. ISIC má proto ve spolupráci s pojišťovnou UNIQA pro tebe připraveno ISIC roční pojištění s dlouhodobými výjezdy, v rámci kterého můžeš vycestovat kolikrát do roka chceš, a to až na 180 nebo dokonce 365 dní, po Evropě i po světě. Detaily o pojištění na míru studentům, kteří odjíždí na Erasmus, se dozvíš tady. Ať už potřebuješ mít jistotu, že tě nezruinují léčebné výlohy, chceš mít krytí pro případ, že nedopatřením způsobíš někomu škodu nebo mít možnost využít asistenční služby, ISIC cestovní pojištění je tu pro tebe.

5 – Neboj se zeptat (třeba i blbě)

Na začátku pobytu musí zahraniční studenti vstřebat opravdu velké množství informací a mnoho z nich ještě zkraje bojuje i s jazykovou bariérou. Není proto divu, že občas někdo něčemu neporozumí nebo mu něco uteče. To je naprosto pochopitelné, proto se neboj přiznat si, že ti třeba něco úplně hned nedoteklo. Včas si vše ujasni, ať ti nepropluje mezi prsty nějaká zajímavá příležitost, jak Erasmus nejen přežít, ale užít si ho.

Skupina zahraničních studentů si venku povídá

Pro klidný odjezd se můžeš nechat také inspirovat, jak se sbalit na Erasmus.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.