Jak na prodloužení platnosti průkazů bez revalidační známky a kde už je to možné?

revalidace digitálního ISIC bez revalidační známky

Platnost školních průkazů s licencí ISIC, ITIC, Alive Student nebo Alive Zaměstnanec je nyní možné prodloužit kompletně digitálně, a to bez nutnosti vylepit revalidační známku na plastový průkaz. Ukážeme ti, jak to funguje a na kterých středních a vysokých školách už nový systém revalidace běží.

Digitální revalidace průkazů na středních a vysokých školách

Zatímco dříve jsi k digitálnímu prodloužení svého průkazu potřeboval/a také revalidační známku v podobě samolepky pro plastovou verzi průkazu, dneska už se obejdeš bez ní. Prodloužení vyřídíš jednoduše ve škole a novou platnost uvidíš hned na digitálním průkazu v aplikaci Alive App. Více ti už řekne tohle video:

Náhledový obrázek

Česká republika se tak postupně zařadí mezi další země v rámci ISIC Association, které dovolují studentům využít výhody digitálního průkazu naplno a zároveň školám snížit administrativní zátěž.

Možnost prodlužovat průkazy bez revalidační známky, po které dlouho volali jak pracovníci škol, tak studenti, v tuto chvíli funguje na všech středních školách, které vydávají ISIC. Školám je přitom umožněno nadále objednat revalidační známky, pokud o to samy budou mít zájem.  Vysoké školy digitální revalidaci postupně implementují také.  

Připravili jsme proto a pravidelně aktualizujeme přehled vysokých škol, kde zjistíš, jak je na tom s digitální revalidací bez nutnosti vylepit revalidační známku právě tvoje škola.

Vysoké školy, které nově prodlužují bez revalidační známky

Podívej se, jestli se na své škole při prodlužování platnosti obejdeš bez samolepky na plastovém průkazu.

Vysoká škola

Typ vydávaného průkazu

AMU v Praze

ISIC, ITIC

ČVUT v Praze

ISIC

ČZU v Praze

ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec

MU Brno

ISIC

OSU Ostrava

ISIC

TU Liberec

ISIC, ITIC

UK v Praze

ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec

UP Olomouc

ISIC, ITIC

UNYP

ISIC, ITIC

VŠB TU Ostrava

ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec

PEUNI

ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec

VŠPJ

ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec

VŠUP v Praze

ISIC, ITIC

VUT Brno

ISIC

Jak prodloužit platnost digitálně?

Objednávku provedeš dle pokynů svojí školy, které zjistíš v informačním systému, v kartovém centru nebo prostřednictvím kontaktní osoby pro ISIC, pokud taková ve škole je. Po úspěšném provedení platby a evidenci v databázi se platnost digitálního průkazu automaticky změní v aplikaci Alive App.

Platnost na plastovém průkazu (s licencí ISIC, ITIC, Alive Student a Alive Zaměstnanec) se už na středních školách a výše uvedených univerzitách neprodlužuje, takže nepotřebuješ žádnou revalidační známku, kterou můžeš znát z dřívějších let.

Platnost na digitálním průkazu ISIC

Kdy použít plastový a kdy digitální průkaz?

Plastový průkaz je vybaven čipovou technologií školy a slouží pro použití v rámci školy. Fungovat ti bude i nadále bez vizuálně prodloužené platnosti, tzn. bez revalidační známky.

K pohodlnému prokazování a využívání slev ti v ČR i zahraničí bude sloužit digitální průkaz v aplikaci Alive App. Je akceptován u poskytovatelů slev i v dopravě, včetně uplatnění státem dotované slevy pro studenty. K využívání aplikace je potřeba:

  • mít vydaný a platný školní průkaz s licencí ISIC
  • stáhnout aplikaci Alive App (zdarma v App Store a Google Play)
  • aktivovat profil v aplikaci

Digitální průkaz nelze používat v rámci školy (není kompatibilní se školním čipovým systémem), takže v prostorách školy i nadále využiješ průkaz plastový.

Jak digitální průkaz ověřují poskytovatelé slev?

Ověření průkazu (verifikace) u obchodníků nově probíhá přes aplikaci Alive App. Je několik možných způsobů:

  • Přes QR kód v prodejně: S pomocí Alive App naskenuješ QR kód vylepený v prodejně. Aplikace ti hned ukáže, na které slevy máš nárok. 
  • Elektronická kontrola obsluhou: Digitální průkaz v Alive App předložíš obsluze, která si jej sama zkontroluje a nárok na slevu uvidí ve svém systému. 
  • Vizuální kontrola obsluhou: Pořád platí, že můžeš digitální průkaz v Alive App pouze ukázat, pokud obchodník není vybaven pro digitální ověřování 

Digitální ověřování průkazů ti přináší jistotu ohlednároku na slevu – přesně víš, které slevy momentálně můžeš získat. Také brání podvodnému použití průkazů, což zase pomáhá nám vytvářet férový systém benefitů, do kterého se obchodníci zapojí mnohem raději.  

Více informací o digitálním ověřování se dozvíš ve článku ISIC slevy s Alive App.

Jak digitální průkaz ověřují poskytovatelé slev?

Několik důležitých věcí na závěr:

  • Pokud nezaplatíš digitální revalidaci včas, tvoje licence zůstane platná pouze do konce kalendářního roku.
  • Platnost najdeš na první straně digitálního průkazu ve tvaru např. 09/2023 – 12/2024.
  • Po vypršení platnosti se licence ISIC, ITIC, Alive Student, Alive Zaměstnanec stane neplatnou. Digitální průkaz pak ztratí funkčnost a nebudeš ho moci používat u poskytovatelů slev a dalších partnerů.

Užitečné odkazy:

Co dělat, když ti nebyla poskytnuta sleva?

Nezoufej, pokud ti obchodník odmítne poskytnout slevu na tvůj digitální průkaz. Postupuj podle následujících kroků:

  1. Zkontroluj si platnost digitálního průkazu: Ujisti se, že jsi v den nákupu měl platnou licenci ISIC / ITIC / Alive Student / Alive Zaměstnanec.
  2. Ověř si nárok na slevu: Projdi si seznam slev dostupných na isic.cz nebo ve své aplikaci Alive App a ujisti se, že máš na danou slevu nárok.
  3. Informuj nás: Pokud jsi splnil výše uvedené kroky a sleva ti i přesto nebyla poskytnuta, dej nám vědět a my tvoji stížnost prověříme a uděláme vše pro to, aby se situace vyřešila.

Časté otázky kolem digitálních průkazů

1 – Telefon s Alive App není připojen k internetu, vadí to?

Průkaz v aplikaci můžeš zobrazit i ve chvíli, kdy zrovna nemáš své zařízení připojeno k wifi nebo na datech. Průkaz i další produkty (např. pojištění) se ukládají do mezipaměti (cache) telefonu, a to přibližně na dobu 1–3 týdnů. Pokud není přístup k internetu nebo k mobilním datům, je možné poslední verzi průkazu zobrazit v offline modu.

2 – Na jak starý smartphone lze Alive App stáhnout?

Momentální požadavky na operační systémy jsou následující:

  • Android 9 nebo novější
  • iOS 15.0 nebo novější.

3 – Co dělat, když se vybije / rozbije mobil?

Tady nejlépe pomůže prevence – myslet na to, že je potřeba vyrazit ven s dostatečně nabitým telefonem a snažit se předcházet jeho poškození. Stejně, jako jsme si dříve hlídali, abychom vyrazili ven s plastovým průkazem v peněžence a snažili se jej neztratit 🙂

4 – Jak přesně funguje kontrola nároku na slevu?

Využití průkazů ISIC se řídí Podmínkami poskytování benefitů, které musí splňovat mezinárodní standardy stanovené ISIC Association. K akceptaci ISIC nebo jeho využití k nárokování benefitu je možné využít vždy jen platný průkaz, a to buď v digitální formě nebo ve formě plastové karty.

Při vizuální kontrole se ověřuje platnost uvedená na průkazu. U digitálního průkazu ISIC je uvedena na první straně (v případě digitální revalidace se přepíše na nové období). Plastový průkaz ISIC lze předkládat k vizuální kontrole mimo univerzitu (tj. u benefitních partnerů) jen do konce uvedené platnosti. Vzhledem k tomu, že v případě digitální revalidace se platnost plastové karty již vizuálně neupravuje, je potřeba použít digitální formu průkazu.

V rámci elektronické kontroly se kontrolují údaje ISIC oproti NCDB (Národní databáze průkazů) nebo CCDB (Mezinárodní databáze průkazů). Rozsah kontrolovaných parametrů se odvíjí od podmínek nároku na slevu (typ průkazu, platnost, věk, počet využití apod.).

Záleží na partnerovi, jakým způsobem elektronickou verifikaci integroval. Může ověřovat:

  • zadáním čísla průkazu (včetně kombinace se jménem a příjmením)
  • QR kódem na první straně digitálního průkazu ISIC / případně student naskenuje s pomocí Alive App QR kód, který je umístěn u obchodníka a ověří se tak jeho nárok
  • nebo čipovou technologií v plastovém průkazu ISIC (starší možnost, kterou nahrazuje ověření QR kódem)

5 – Jak probíhá kontrola průkazu ve vlaku, autobuse nebo MHD?  

V případě státem nařízených slev v dopravě probíhá kontrola průkazu jen vizuálně. Dle Metodického pokynu MD ČR stačí předložit platný ISIC – v digitální podobě v aplikaci Alive App, případně jeho plastovou verzi. To platí napříč celou ČR, u všech dopravců.

Ve veřejné dopravě (MHD) není v ČR jednotný systém. Kontrola ISIC může proběhnout vizuálně i elektronicky. Ve větších městech (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc) je standardem připojit si ISIC k dopravnímu nosiči (karta, aplikace, platební karta). Držiteli ISIC pak stačí do systému zapsat číslo průkazu se jménem a příjmením a údaje nutné k nároku na slevu se ověří na pozadí.  Více informací o slevách v dopravě v Praze či jiných městech najdeš na našem webu.

Některé IDS (integrované dopravní systémy, např. PID, IDOL, ODIS…) integrovaly do svých aplikací ověření ISIC přes tzv. deeplink – např. v aplikaci PID lítačka si může student přidat číslo svého průkazu ISIC.Při kontrole revizorem pak stačí kliknout v této aplikaci na ikonu ISIC a průkaz se zobrazí (nemusíš tak zvlášť otevírat aplikaci Alive App, ale je potřeba ji mít v telefonu nainstalovanou).

6 – Uplatním digitální průkaz také v zahraničí? 

Digitální průkaz je uznáván u benefitních partnerů ve všech téměř 100 zemích, kde působí ISIC Association. Každý vydavatel (v České republice je to GTS Alive) musí zajistit, aby jeho smluvní benefitní partneři digitální průkaz akceptovali, což ISIC Association pravidelně kontroluje. Všechny slevy z databáze slev by měly být držiteli platného digitálního průkazu bez problému poskytnuty.

Pokud se stane, že ti sleva poskytnuta nebyla, je potřeba kontaktovat nás nebo lokálního vydavatele ISIC, aby bylo možné situaci řešit. 

7 – Proč je potřeba stahovat Alive App, když existuje ISIC app?

ISIC app je aplikace, kterou dodává a spravuje mezinárodní organizace ISIC Association. Primárně není určena pro trh v ČR, ale pro zahraničí. Neobsahuje tedy služby, na které jsou studenti v ČR zvyklí a v aplikaci je očekávají (např. pojištění, napárování více průkazů, využití v dopravě a mnoho dalších). Při ověření u benefitních partnerů může navíc při použití ISIC App dojít k potížím, protože nesplňuje určitá kritéria, která benefitní partneři v ČR vyžadují (viz popis níže u Alive App).  Aby nedocházelo k zaměňování s Alive App, od 1. 9. 2024 ji již není možné ISIC App v České republice stáhnout.

Alive App je aplikace vyvinutá českou společností GTS Alive pro Českou republiku, přičemž ISIC Association tuto aplikaci oficiálně doporučuje pro zobrazení průkazů v ČR. Alive App však funguje i v zahraničí. Uživatel si vytvoří Alive profil, ke kterému si má možnost napárovat i více průkazů: pokud např. studuje paralelně na více VŠ (pro každou VŠ konkrétní průkaz) nebo je v rámci jedné VŠ držitelem ISIC a zároveň např. ITIC. Zároveň si může přidat ISIC pojištění.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.