Krásné a cool podložky na jógu

cool podložky na jogu

Podložka na jógu je základní pomůckou pro každého jogína. Ať už s jógou začínáš, nebo jsi už pokročilejší, je dobré mít při cvičení spolehlivého pomocníka, který tě v jednotlivých ásanách podrží. Výběru vlastní jogamatky se vyplatí věnovat čas a energii, odměnou ti pak bude spolehlivá podložka a spokojenost ze cvičení.

Jak vybrat tu správnou podložku na jógu?

Na trhu existuje velké množství a druhů podložek, je třeba se tedy vyznat v jejich vlastnostech a vybrat si takovou, která ti bude nejvíc vyhovovat – a to nejen po stránce praktické, ale také designové. Pojďme se společně podívat na krásné a cool podložky na jógu, které se na trhu nabízí.

Základní informace, které k výběru podložky na jógu budeš potřebovat:

Měkčí nebo tvrdší podložka?

Výběr je v tomto ohledu spojený s typem tvé postavy, protože ta ovlivňuje samotné cvičení. Pro štíhlejší postavy je vhodná měkčí podložka s větší tloušťkou. Standardní tloušťka jogamatky je 4 mm. Silnějším postavám může stačit tenčí podložka. Avšak bez ohledu na svou postavu je nutné zvážit, co snesou tvé klouby a pokud se na tenčí podložce cítíš nepohodlně, klidně si vyber podložku měkčí a silnější. Pozor si dej také na svou výšku, standardně se jogamatky vyrábí do výšky 180 cm, pokud jsi vyšší, poohlédni se po dlouhých neboli „long“ verzích podložek.

podložky na jogu levně

Pomalý nebo dynamický druh jógy?

Do výběru podložky je důležité zahrnout také druh jógy, který cvičíš nejčastěji. Vyzkoušej si více druhů podložek (většina jóga center má své vlastní jogamatky různých tlouštěk a druhů materiálů) a porovnávej jak svůj pocit ze cvičení a pohodlí, které podložka tvému tělu při cvičení nabízí, tak i vlastní kvalitu cvičení. Při dynamičtějších druzích jógy budeš potřebovat protiskluzovou podložku, která stabilizuje tvůj pohyb. Při statičtějších typech jógy oceníš více měkkost a teplo podložky. Při horkých druzích jógy (bikram jóga) je podložka vystavena mnohem větší vlhkosti, než obvykle. Proto je nutné sáhnout po speciálních podložkách vhodných právě pro tento druh cvičení.

Venku, doma nebo ve studiu?

Je jasné, že i prostředí je důležitým faktorem pro výběr jogamatky. Doma si můžeš dopřát těžší a pohodlnější podložku. Pokud podložku často přenášíš a cvičíš jógu i venku, určitě se podívej na nějakou cestovní jogamatku. Je sice tenčí, ale z hlediska přenášení a údržby velmi praktická. Pro venkovní cvičení oceníš podložku, která je lehce omyvatelná.

Materiál a design podložek na jógu

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu tématu – materiálu a samozřejmě i designu. Kdo by nechtěl mít praktickou, pohodlnou, funkční, ale zároveň krásnou a cool podložku na jógu…?

Klasická podložka pro začátečníky

PVC a TPE materiál – skvělá volba pro začátečníky. Podložka je lehká, dostatečně pohodlná pro klouby a cenově dostupnější. Je však náchylnější k poškození a opotřebení. PVC podložku vybírej určitě od výrobců, kteří ji vyrábí bez chemických barev, těžkých kovů a ftalátů. Váha těchto druhů podložek se pohybuje kolem 1 kg.

růžová PVC podložka na jógu

Podložka na jógu z mikrovlákna

Neklouzavá a téměř nezničitelná podložka pro každodenní jógovou praxi. Vyrobena je ve spodní části ze 100% recyklovatelné přírodní gumy s hebkým povrchem z mikrovlákna, který nahrazuje ručník. Protiskluzová úprava se aktivuje zvýšenou vlhkostí, je tedy vhodná pro druhy jógy ashtanga, vinyasa, power jóga nebo hot jóga. Tato podložka ti nabídne skvělý komfort a velmi inspirativní design. Vyrábí se v tloušťce od 1 mm do 3,5 mm.

Korková podložka

Tato podložka je přímo spojena s přírodou. Bude vypadat skvěle ve tvém jógovém meditačním koutku doma, i kdekoli jinde. Design je přírodní, ale velmi líbivý a navíc si můžeš být jist, že je recyklovatelná do posledního kousku. Vyrábí se v tloušťce 4 mm a je tedy dostatečně pohodlná. Vrchní vrstva je hřejivá, měkká, protiskluzová a zároveň velmi odolná. Dokáže ustát i dynamické cvičení, ale je třeba si dát pozor na ostré předměty nebo dlouhé nehty – ty by povrch korkové podložky mohly poškodit. Design je vytvořen barvami na vodní bázi. Spodní část je vyrobena ze 100% recyklovatelné přírodní gumy, která je protiskluzová. Jedinou nevýhodou je vyšší hmotnost, ta se u této podložky pohybuje kolem 3 kg.

Profesionální podložka na jógu z eko-kůže

Tato podložka je velmi oblíbená a zaručí ti perfektní přilnavost pro tvé dlaně a chodidla. Tloušťka 4 mm zaručí ochranu tvým kloubům i páteři. Je vhodná pro dynamické i klidnější cvičení. Její údržba je velmi snadná, stačí ji otřít vlhkým hadříkem, případně v kombinaci s přírodním čističem. Přilnavost ti zajistí spodní vrstva vyrobená ze 100% recyklovatelné gumy. Povrch tvoří již zmíněná eko kůže. I zde platí opatrnost proti oděru – dlouhé nehty nebo šperky na rukou a nohou by mohly povrch podložky poškodit. Váha této podložky je 3,6 kg. Vyrábí se v mnoha krásných barevných designech.

Využij možnosti zakoupení jogamatky dle tvého výběru se slevami ISIC.

TOP4FITNESS – sleva ve výši 5 %

AKTIN – sleva ve výši 7 %

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.