Karetní hry pro celou rodinu

stolní karetní hra

Stolní hry jsou spolehlivým zaháněčem nudy pro všední večery i menší párty. Dnes ti představíme několik karetních her, které pobaví celou rodinu a zahraješ je během jednoho večera.

Rychlá zábava s karetní hrou

Taky tě otravuje, když doma vyhlásíš herní večer a všechno ztroskotá na tom, že trvá dvě hodiny rozložit herní plán a roztřídit žetony? Tak tahle pruda odpadá s karetní hrou. Už zdaleka nejsou k dostání jen žolíky nebo UNO, pomocí karetních her se už dostaneš i do super příběhů a akce. Jejich příprava je jednoduchá, takže už žádné výmluvy, že není čas!

Oblíbené karetní hry, které zabaví každou generaci

Záhadné případy

Karetní hra Záhadné případy ze série Mozkovna pro jednoho až libovolné množství hráčů, která se dá zahrát za půl hoďky, ale zabaví i na delší čas, podle toho, kolik případů se rozhodneš řešit a jak dobře to hráčům pálí. V krabičce je 54 kartiček, na každé je jeden případ k vyřešení. Obtížnost případů kolísá, některé jsou opravdu výzva, některé jsou na chvilku, aby si zahrály i děti. Hra se dá pojmout tak, že mezi sebou hráči soutěží, kdo případ vyřeší dřív. Lépe si ale příběh užiješ, pokud hrajete kooperativní hru a na řešení se podílí všichni hráči. Je potřeba počítat s tím, že si pak už pamatuješ řešení, takže budeš muset jednou hru na čas odložit a vrátit se k ní po delším čase.

 

BANG!

Divoká karetní přestřelka BANG! je jednou z nejpopulárnějších her v České republice a patří mezi základní výbavu každého milovníka stolních her. Je určená pro 4 – 7 hráčů, i když různá rozšíření a varianty hry umožňují i hru dvou, tří i osmi hráčů. Čím víc hráčů, tím víc rolí a větší prostor na blufování. Hráči totiž na začátku netuší, kdo je kdo – zprvu zná každý hráč pouze totožnost postavy šerifa. Ostatní hrají v utajení a mohou být buď pomocníci šerifa, bandité nebo odpadlík. Až podle taktizování v průběhu hry vyjde najevo, kdo s kým vlastně peče. Princip hry je jednoduchý, bandité honí šerifa, šerifův tým pálí po banditech a odpadlík kuje pikle chvíli tam a zase tady. Hru se zvládneš rychle naučit a bude perfektní zábavou pro partu kámošů i při rodinném herním večeru.

Únikovka – Závod s časem

Hry z řady Únikovka jsou karetní variací na populární Exit games, kdy se parta lidí snaží za pomoci řešení hádanek uniknout v časovém limitu ven z místnosti. V karetní hře Únikovka – Závod s časem ti profesor Ciasso vysvětluje svůj projekt, jenže omylem zmáčkne červené tlačítko, takže se spustí alarm a všechny dveře se neprodyšně uzavřou. Profesor zmizí v propadlišti, celá laboratoř se ponoří do tmy a na tobě a kámoších je, abyste včas vše vyřešili a unikli. Hráči společně procházejí balíčkem karet, čímž se odhalují nová pravidla a nové hádanky. Na některých najdeš hlavolamy, jinde čekají nápovědy nebo předměty, které se ti budou později hodit. Karetní únikovky jde plnohodnotně zahrát jen jednou, takže ji pak můžeš darovat další partě a porovnat si výsledky.

Bum Bum Burrito

Typická party hra od tvůrců Výbušných koťátek, při které nejde o vědomosti ani strategické myšlení. Stačí ti postřeh, dobrá trefa a nadhled, když náhodou dostaneš burritem po kebuli. V karetní hře Bum bum burrito pro 2 až 6 hráčů jde o to hledat trojice karet, sbírat body a mrskat gumovým burritem po ostatních hráčích. Velká sranda jak pro kalící kámoše, tak pro rodinky s dětmi, která se jen tak neomrzí.

Munchkin

Munchkin je výborná parodie hry na hrdiny. Jde o karetní RPG z fantasy prostředí, kde zabíjíš nestvůry, prozkoumáváš podzemí a postupuješ po úrovních až k vytoužené desítce. Jako bonus ale můžeš škodit svým soupeřům! Třeba posílat na ně ty nejsilnější monstra a když mají plné ruce práce, ukradneš jim všechny předměty nebo rovnou celou úroveň. Hra Munchkin baví všechny generace díky vtipným ilustracím a textům i díky jednoduchým pravidlům. Dokoupit se dá také řada rozšíření.

Stranger Things: Attack of the Mind Flayer

Stranger Things je nová karetní hra pro 4–10 hráčů od 10 let na motivy úspěšného seriálu na Netflixu. Herní princip funguje na hraní se skrytými rolemi, díky nimž hráči tvoří dva týmy – příčetné a posedlé. Mozkožrout si tvoří armádu posedlých lidí a plánuje útok na Zemi. Příčetní zvítězí, pokud na konci hry zůstane ve hře alespoň jeden příčetný člověk. V opačném případě vyhrají posedlí hráči. Hra je plná akce, pěkně odsýpá a nadchne tě i její povedený vizuál inspirovaný seriálem. Kartičky i pravidla jsou v češtině.

Karetní hra Stranger Things: Attack of the Mind Flayer

Karetní hry pro celou rodinu jsme vybírali na e-shopech Albi a Alza.cz, kde můžeš uplatnit i slevu s průkazem ISIC. Nadchly tě stolní hry? Máme tipy i na oblíbené deskovky pro pokročilejší hráče.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.