3 rychlé recepty na vánoční cukroví bez pečení

nepečené vánoční cukroví

Neumíš si Vánoce představit bez cukroví, ale nestíháš péct? Vyzkoušej některý z těchto 3 rychlých receptů na vánoční dobroty, které zvládneš vyrobit bez pečení.

Snadné nepečené vánoční recepty pro každého 

Pochutnat si na vánočním cukroví můžeš i tak, že se v kuchyni ani neohřeješ. Protože recepty, které jsme pro tebe vybrali, jsou snadné a rychlé, navíc ani nezapneš troubu. Tyhle vánoční dobroty zvládne opravdu každý, kdo má chuť a nadšení pro věc. Navíc se obejdou bez zbytečného množství cukru nebo másla a najdeš v nich kvalitní a chutné suroviny. Dobrou chuť! 

vánoční pomerančové truffles

Pomerančové truffles 

Ingredience: 

150 g datlové pasty 

40 g kakaového prášku nebo karobu + cca 20 g na obalení 

1 čajová lžička najemno nastrouhané kůry z pomeranče 

1 polévková lžíce medu nebo agáve sirupu na doslazení 

špetka skořice dle chuti 

Postup: 

Do mísy vlož datlovou pastu a kakaový prášek, ovšem trochu prášku ponech stranou v menší misce. Rukama zapracuj kakao a ostatní přísady do hladké hmoty. Pomerančovou kůru do směsi přidávej postupně dle chuti, každý pomeranč je totiž jiný. Také med nebo sirup přidávej postupně až ke konci, zvlášť v případě, pokud místo kakaa použiješ karob, který už je sám o sobě nasládlý. Vzniklou hmotu dej aspoň na 30 min odležet do lednice, aby se vše krásně spojilo.  

Z tuhého těsta vytvářej v dlaních kuličky nebo hrudky dle libosti. Truffles, neboli čokoládové lanýže jsou typicky trochu šišaté, takže si s tvarem nemusíš tolik lámat hlavu. Kuličky následně obal v misce, kde máš připravený zbytek kakaa s přidanou špetkou skořice.  

Truffles skladuj v lednici a pro hezčí efekt je můžeš vložit do papírových košíčků. V ozdobné krabičce můžeš také toto cukroví věnovat jako chutný malý dárek.  

vánoční extra kokosové kuličky

Extra kokosové kuličky  

Ingredience: 

150 g strouhaného kokosu + cca 70 g na obalení 

100 g kokosového másla  

20 g kokosového oleje 

40 g raw mandlové mouky nebo rozmixovaných mandlí 

2 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu 

Postup: 

V míse si smíchej sypké suroviny (cca 70 g strouhaného kokosu nech stranou) a promíchej se změklým kokosovým máslem, kokosovým olejem a medem. Nech cca 1 hodinu odležet a ztuhnout v lednici. Poté tvaruj kuličky, které nakonec obal strouhaným kokosem.  

Kuličky skladuj v lednici, aby příliš nezměkly a stejně, jako truffles je můžeš navkládat do papírových košíčků nebo je servírovat naskládané do stylové pyramidy. 

vánoční nepečené ořechové sušenky

Vánoční ořechové sušenky se sezamem 

Ingredience: 

250 g oloupaných vlašských ořechů 

60 g ovesných vloček 

60 g sezamových semínek 

25 g kakaa nebo karobu 

25 g skořice 

90 ml agáve sirupu nebo medu 

Postup: 

Všechny suché přísady nasypej do mixéru a rozmixuj na kaši. Směsku dle své vlastní chuti doslaď a nech odležet 1 hodinu v lednici. Poté vyrob placičky, které pak můžeš ozdobit razítkem na sušenky. Pokud razítkem nedisponuješ, můžeš improvizovat s pomocí vidličky, kterou na sušenky vytlač proužky nebo mřížky. Stejně tak můžeš využít i paličku na maso.  

Sušenky je potřeba nechat alespoň 1 den pořádně vysušit v lednici vyskládané na pečícím papíře, poté můžeš cukroví naskládat do krabičky a skladovat nadále v chladu.

Toto vánoční cukroví bez pečení si jistě vychutnáš. Navíc s ním své tělo nezatížíš tolik, jako tradičním cukrovím plném cukru a tuku. Když navíc své tělo připravíš na vánoční maraton jídla a chutí tak, že si dopřeješ předvánoční detox, čekají tě svátky plné klidu a míru!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.