Kam v Praze na výstavu?

Kam na výstavu v Praze

Zima už je za námi a jarní počasí přímo vybízí k tomu někam vyrazit. Jedním z ideálních způsobů trávení volného času jsou výstavy. Díky nim zaženeš nudu, a ještě se také něco nového dozvíš. V tomto článku ti přinášíme několik tipů na aktuálně probíhající výstavy, které stojí za to navštívit.

Shifted Realities

Co je to vlastně realita? Existuje pouze jedna jediná, nebo je jich víc? Ze všech stran slýcháme, že je naše společnost rozdělená, ale co když každá z jejích částí jen žije v jiné realitě? A můžeme stále rostoucí digitální svět považovat za reálný? To je jen výběr otázek, na které se snaží odpovědět výstava s názvem Shifted Realities v Galerii Rudolfinum. Vstup je zdarma.

BOHEMIA: Příběh fenoménu

Další z výstav můžeš navštívit až do 10. října v galerii Kunsthalle Praha nedaleko stanice metra Malostranská. Nová expozice představuje celosvětový fenomén bohémy, tedy svobodomyslného společensko-kulturního směru, mezi lety 1950 až 2000. Výstava tě zavede do poválečné Paříže a New Yorku, swingujícího Londýna šedesátých let nebo do volnomyšlenkářského umění v Teheránu a Pekingu.

Praha zítra? Domy a byty

Právě probíhající výstava v pražském CAMPu nedaleko Karlova náměstí ti vysvětlí, jak je to v hlavním městě s bydlením. Díky interaktivní projekci a dostupným materiálům zjistíš, co může Praha udělat proto, aby se situace zlepšila. Můžeš si také posedět na největší pohovce v Praze, která má velikost nejmenšího pražského bytu. Dozvíš se taky, kde všude se budou v příštích deseti letech stavět nové byty.

Výstava v Praze

Mezi přírodou a člověkem: Po stopách organické architektury

Nová expozice ve smíchovské Winternitzově vile ti ukáže, jakým způsobem se v průběhu minulého století vyvíjela organická architektura. Cílem tohoto stylu, který nemá v českém prostředí příliš velkou tradici, bylo propojovat lidská obydlí s přírodou. Unikátní expozici organizátoři pojali jako obsáhlý fotografický atlas. Autorem vystavených snímků je fotograf Adam Štěch, který se organickou architekturou dlouhodobě zabývá.

V hloubce a po povrchu

Baví tě historie a moderní technologie? V tom případě je tahle výstava přímo pro tebe! Až do 23. dubna můžeš v klášteře sv. Anežky České vidět výsledky mezioborového projektu věnujícího se metodě výpočetní tomografie při průzkumu děl starého umění.  Projekt je součástí expozice Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200 – 1550. Výstava se skládá z devíti zastavení, na kterých se seznámíš s tím, proč a jak byla vybraná díla metodou výpočetní tomografie zkoumána.

How can I help you?

Sochaře Krištofa Kinteru mnozí znají pro jeho jedinečná umělecká díla, jejichž provedení bývá velmi náročné a monumentální. Sám o svých výtvorech nemluví jako o sochách, nýbrž o kresbách. Na jeho aktuálně probíhající výstavě v holešovickém DOXu můžete vidět starý polštář s očima z vypálených žárovek, zmačkanou plechovku smutně hlásící, že se každý den zkouší dát dohromady či rozbitou obrazovku, která se zklamaným výrazem oznamuje, že „Všechno je jinak“. Nudit se rozhodně nebudete.

Autor
Aneta Havránková