#39 – Bára a její Exchange studium v USA. Poradí ti, jak na to!

Jak se řídí jaderná elektrárna

V posledním lednovém dílu Taháku probíráme studium v USA. Tim si do podcastu pozval Baru Jelínkovou, která se vydala do Indiany jako Exchange studentka střední školy. Bavíme se o celém procesu, kterým si musí zájemce o Exchange studium projít, aby se dostal do té správné rodiny. Dozvíš se například o kulturním šoku, který čeká Evropana nejen ze života v americké rodině, ale i středoškolský život, který se oproti českému velmi liší.

Bára se rozhodla pro Exchange studium po seznámení s výměnným studentem z Japonska, který studoval rok na její škole. Byla rozhodnuta se na studium v zahraničí vydat a v jejím výběru nakonec vyhrály USA. Od prvního nápadu se po pár měsících ocitla v letadle směr Indiana. Silně křesťanský stát nebylo to jediné, co ji kulturně šokovalo. V Americe ji také překvapilo třeba plýtvání jídlem, ne všechno zde ale bylo negativní. Rozpovídala se Timovi o americkém vzdělávacím systému, který podporuje jedinečnost studentů a nevytváří homogenní společnost. Velmi ji překvapilo spojení mimoškolních aktivit, které jde se vzděláním ruku v ruce. Tim se dostal až k plánům Báry do budoucna, což je vysokoškolské vzdělání v USA. Dala posluchačům rady, které by se hodily každému, kdo by chtěl studovat vysokou školu v USA. A přiblížila roli agentur v získávání stipendií na amerických univerzitách, což by mělo zmírnit finanční náročnost pro rodinu.

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.