Lehká městská elektrovozítka – jezdi eko

elektro vozítka, jednokolky a segway

Taky tě nebaví trávit čas čekáním na tramvaj nebo se mačkat v létě v přeplněném autobuse? Dobrá zpráva je, že máš i jiné volby. Můžeš si vybrat nějaké ze skladných, rychlých a lehkých elektrovozítek.

Městská vozítka jsou ekologická a rychlá

Je několik způsobů, jak se pohybovat ve městě rychle a ekologicky. Kolo je asi nejdostupnější varianta, ale je příliš velké a neskladné. Pokud se chceš po městě pohybovat rychle a pak svůj dopravní prostředek jednoduše vzít a položit vedle svého stolu ve škole nebo v práci, tak se budeš muset poohlédnout po nějakém svižném městském vozítku.

Živé a rychlé jednokolky

Jednokolky jsou opravdu supervýkonné stroje. Na první pohled možná nevypadají, ale ve skutečnosti umí dosáhnout rychlosti až 70 km v hodině a mají dojezd 160 km. To se týká modelů, které stojí kolem 70 tisíc a více. Já jsem pokukoval spíš po těch, se kterými se vejdu do 20 tisíc, a ty slibují rychlost 25 km v hodině a dojezd 35 km. Jednokolky váží kolem 12 kg a uvezou váhu až 120 kg, což je mnohem víc, než kolik ve stejné ceně slibují elektrické koloběžky. Právě oproti koloběžkám oceníš jejich výhodu při jízdě na kočičích hlavách, která je díky velkému kolu výrazně pohodlnější. Jednokolky jsou vybavené Bluetooth technologií, takže je spáruješ s mobilní aplikací a můžeš tak sledovat rychlost jízdy, ujetou vzdálenost i kapacitu baterie. Jednokolky jsou odolné vůči vodě, takže jim neublíží ani jízda v dešti. V noci se sice rozsvítí ledkové diody, ale pokud máš v úmyslu jezdit večer, vybav se kvalitní čelovkou a oblečením s odrazkami. Nezbytností by měla být i přilba, protože rychlost, s níž se vydáš na silnici, je opravu vysoká.

Kolonožky – Hoveboardy

Jestli jsou na tebe jednonožky moc rychlé, tak začni s lehčím strojem. Kolonožka je levnější, lehčí a pomalejší, ale má také nižší dojezd. U modelů kolem 5 tisíc je rychlost 12 km a dojezd 15 km, takže se hodí spíš pro krátké přejezdy během dne, než na dlouhé výlety. Co se týká nerovných povrchů, tak zde je kvalita jízdy díky malým kolečkům spíš srovnatelná s koloběžkou. Výhodou oproti koloběžce je bezpochyby její malá velikost. Netřeba nic skládat a tahat se do schodů nebo řešit, jak ji dostat do školní skřínky. Kolonožku vezmeš do jedné ruky a do skřínky se ti hravě vejde.

Gyroboardy

Pokud tě oslovily kolonožky, ale vadí ti, že se nemáš při jízdě čeho přidržet, tak pak pro tebe mám ještě jednu skvělou variantu. Gyroboardy jsou někde mezi dvěma již zmíněnými vozítky. Disponují rychlostí 20 km v hodině a dojezdem 20 km. Pokud tě baví na vozítku blbnout, tak oceníš schopnost provádět obraty na místě o 360 stupňů.  Na českém trhu není moc široký výběr, ale modely se pohybují kolem 7 tisíc korun.

segway

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.