Erasmus nebo Erasmus+?

Studuješ vysokou školu a řešíš, že by bylo fajn si vyzkoušet studium v jiné zemi a rozšířit si obzory? Pak není nic snazšího než se rozhodnout pro Erasmus. Díky stipendiu je tento program dostupný všem studentům.

Co je program Erasmus?

Erasmus je program Evropské unie, který spolupracuje s evropskými univerzitami a podporuje studentské výměny. Tolik přesná definice, ale Erasmus je především o získávání zkušeností, a to nejen na půdě univerzity, ale i v tom, že mnozí studenti se vlastně poprvé vydají na delší dobu od rodinného krbu a vyzkouší si nezávislost a svobodu. Vzhledem k tomu, že výuka na zahraničních univerzitách probíhá v angličtině nebo rodném jazyce dané země, tak si navíc zlepšíš své jazykové znalosti. Poznat nové přátele, ale i kulturní rozdíly jiných zemí je něco, na co pak člověk roky vzpomíná.

Erasmus a Erasmus+

Pokud tě mate, proč jsou v nabídce dva prakticky stejné programy, tak ne tak zcela. Původní Erasmus nabízel možnost jednoho výjezdu do 12 měsíců. Erasmus+ pak nabízí několik výjezdů s návratem do 12 měsíců. Studijní pobyty lze domlouvat v délce od 3 měsíců do 12 měsíců, takže vlastně výrazně rozšířil možnosti studia v zahraničí.

Které země jsou v programu zapojené?

V programu Erasmus+ mohou studenti studovat ve všech státech EU –⁠ Rakousku, Belgii, Bulharsku, Kypru, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Estonsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Irsku, Itálii, Lotyšsku, Litvě, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku a Švédsku. Studovat můžeš také v Norsku, Velké Británii, na Islandu a v Turecku.

Mohu získat stipendium?

Erasmus+ je skvělý i v tom, že nestojí jen na tom, zda je rodina studenta zámožná a může mu pobyt na zahraničním studiu platit. Studenti, kteří si nemohou cestu a další náklady spojené se studiem dovolit, mohou požádat o stipendium. Nejedná se o paušální částku, ale o ekvivalent nákladů v různých zemích. Jiné náklady má student v Norsku a jiné v Řecku nebo Turecku.

Erasmus+

Jak se na Erasmus přihlásit?

Ke studiu v programu se musíš přihlásit na studijním zahraničním oddělení své VŠ a zde se dozvíš, co všechno budeš muset splnit, abys měl šanci ve výběrovém řízení uspět. Protože jsou destinace, které jsou velmi oblíbené nejen u českých studentů, jako je například Španělsko, Velká Británie nebo Francie, je dobré si zajít na oddělení co nejdřív, abys neprošvihl tu správnou dobu na podání přihlášky.

Jak jsem psal na začátku, jedná se o studium v cizím jazyce, takže výběrové řízení zahrnuje jazykové testy, ústní pohovor, studijní výsledky a sepsání motivačního dopisu na ERASMUS, které posuzuje zahraniční oddělení. Mnoho zahraničních univerzit požaduje úspěšně složenou zkoušku IELTS (International English Language Testing System) nebo TOEFL (Test of English as a Foreign Language) jako doklad o znalosti angličtiny.

Ústní rozhovory se netýkají hlubokých vědomostních znalostí z oboru, o který máš zájem, ale spíš se jedná o rozhovor, v němž máš přesvědčit, proč sis vybral právě tuhle univerzitu, jak se předměty na zahraniční univerzitě shodují s těmi, které studuješ v České republice nebo jaké téma bude mít tvoje bakalářská práce. Odpověď bys měl mít zhruba do dvou týdnů.

Podobně jako když hledáš práci a tvého budoucího zaměstnavatele zajímá, proč sis vybral právě jejich firmu, bude se zahraniční univerzita zajímat, proč sis vybral právě je a proč zvolený obor. To všechno budeš muset zahrnout do motivačního dopisu. Dej si na něm záležet, protože hraje velkou roli a je plnohodnotnou součástí výběrového řízení.

Ve chvíli, kdy se dozvíš, že jsi ve svém výběrovém řízení uspěl, obdržíš všechny potřebné dokumenty k vyplnění. A není jich zrovna málo.

Application form, Akceptační dopis (Letter of Acceptance), Transcipt of Records, Studijní smlouvu (Learning Agreement), Finanční dohodu, Žádost o přiznání stipendia, eurový účet studenta u Komerční banky (KB Euro účet ERASMUS), Potvrzení o délce studijního pobytu (Confirmation of Erasmus Study Period), Individuální studijní plán, Erasmus+ chartu studenta, Čestné prohlášení a Potvrzení o studiu.

Následně má student povinnost vyplnit Language Assessment. A to před odjezdem i po příjezdu. Tímto se monitoruje zlepšení jazykových znalostí.

Protože se vydáváš do zahraničí na delší dobu, nezapomeň na pojištění. Skvělé pojištění pro tyto cesty připravila Uniqa spolu s ISIC a studentům a potřebám Erasmu je šité na míru.

Jaké jsou nejoblíbenější destinace na Erasmus, se dozvíš v našem dalším článku 3+1 top destinací pro Erasmus.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.