Hogwarts Legacy tě přenese do světa čar a kouzel

hra Hogwarts Legacy  a Harry Potter

Na trhu je nová hra, na kterou všichni milovníci Harryho Pottera čekali. Kouzelnický svět v Bradavicích se svými kouzly i bojem s černou magií ožívají prostřednictvím Hogwards Legacy. Vyzkoušíš si všechno, o čem jsi při čtení knížek jen snil.

Hogwarts Legacy – hra, od které se neodtrhneš

Před 26 lety stvořila J. K. Rowling svět, který zde nikdy předtím nebyl. Miliony dětí pohltil tajemný svět malého kouzelníka a všichni chtěly žít jeho životem. Po sérii knih a filmů si nyní můžeš užít výpravu do magického světa ve hře Hogwarts Legacy. Proměníš se ve studenta pátého ročníku, který bude bojovat o záchranu Bradavic pomocí čar a kouzel.

Na začátku se ale na vše budeš samozřejmě poctivě připravovat ve škole v Bradavicích. Budeš se učit kouzla, vařit lektvary a poznávat podivuhodná fantastická zvířata. Do dobrodružného magického světa se dostáváš ve chvíli, kdy získáš schopnosti prastaré magie, což tě od ostatních kouzelníků odlišuje.

Hogwarts Legacy  a famfrpál hřiště

Herní kolo se odhaduje na zhruba 50 hodin, takže se rozhodně nejedná o rychlou a jednoduchou hru a parádně si ji užiješ. Vývojářské studio Avalanche Software postavilo hru na maximální výkon a Hogwarts Legacy se stala snem všech milovníků Harryho Pottera. Ještě před oficiálním vydáním hrálo hru na Steamu přes půl milionu kouzelníků a mezi hráči už teď panuje názor, že se jedná o hru roku.

Co dělá hru naprosto dokonalou a odlišnou od již dříve vydaných, je míra přesností, s jakou jsou vykreslené detaily chodeb školy v Bradavicích i malí kouzelníci nebo stromy a keře venku, které jsou ve tvarech draků a jiných zvířat. Nečeká tě jen škola, ale jako student si můžeš užívat i všech známých míst a kromě hradu v Bradavicích se vydat třeba do Černého lesa, zaplavat si v jezeře pod hradem nebo zalétat na koštěti na famfrpálovém hřišti.

TIP: Pořiď si hru Hogwarts Legacy na CZC.cz, kde máš s ISIC super ceny. Hru pro PS5 najdeš tady, pro Xbox tady

Drobné mínusy, se kterými se Hogwarts Legacy potýká

Různí se názory, že scénář hry je v mnohém naivní a nerealistický a že úkoly, na které by se třeba ve filmu povolali ti nejzkušenější kouzelníci, jsou svěřené studentíkovi kouzelnické školy. Za mě to ale vůbec nevadí, když jsem v jeho roli, proč tu výzvu neuchopit a nepoprat se s protivníkem, koneckonců, je to pořád jen počítačová hra. Navíc, trasu si volíš sám, stejně tak i tempo hry, takže pokud se u hry objeví i ten, kdo zrovna není hráč a jen tak se chce projít nostalgicky po světě Harryho Pottera, tak by si to na nejnižší level hry mohl docela užít.

video hra Harry Potter

Asi jediné, co bych hře trochu vytknul, je určitá předvídavost jednotlivých postav. Poměrně jednoduše se dá vytipovat, které postavy budou v průběhu hry důležité, a podobné je to i s úkoly. I zde se dá poznat, které z nich mají zásadní vliv na postup ve hře a které jsou doplňkové. Trochu zklamáním je pro každého milovníka příběhu fakt, že i když si může vybrat barvu pleti a oblečení, nemůže si vybrat kolej a nejde její charakter nijak ovlivnit. Takže ve výsledku je styl téměř totožný, ať jsi v té či oné koleji. V obecném hodnocení hry to ale nevadí, protože jí nechybí nečekané obraty, dynamika a spád příběhu.

Můžu přestoupit na špatnou stranu a stát se Smrtijedem?

Ne tak docela, ale pokud se chceš stát kouzelníkem, který ovládá černou magii, tak se můžeš pustit do studia tří kleteb Avada KedavraImperius a Cruciatus, které musí každý kouzelnický zloduch ovládat. Ve hře je jim věnovaný celý úsek úkolů, a tak můžeš pořádně potrénovat. Dobře si to ale rozmysli, úkoly nejsou jednoduché a kouzelníkům za jejich užívání hrozilo umístění do Azkabanu. Na druhou stranu, když kouzla získáš, můžeš své protivníky pomocí kouzel pěkně potrápit.

skřítek Doby ve hře Hogwarts Legacy 

I když Hogwarts Legacy není hodnocená jako hra roku a vytýká se jí mnoho hluchých míst, pro milovníky světa Harryho Pottera je to splněný sen a u této skupiny hráčů bude bodovat na celé čáře. Jednoznačně si hru užiješ a budeš mít velký problém se z ní odstřihnout.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.