Jak ISIC vybírá kandidáty na volné pozice

Zákulisí ISIC

Nahlédnout pod pokličku a zjistit, jak vypadá „výběrko“ u nás ve firmě? Jasně, pojďme na to! ISIC i přes nepřízeň doby roste a rozšiřuje své řady, jen za poslední rok bylo vypsáno 17 volných pozic. Z malé firmy o 30 zaměstnancích se tak dostáváme mezi větší hráče.

Jak takové zájemce posuzujeme, co je pro nás důležité a jak dlouho trvá zaškolení nových kolegů? Na to jsme se podívali s naší HR specialistkou Adel.

Adel, pro začátek nám pověz, jak je možné, že za poslední rok ISIC tak rychle roste.

Je to určitě tím, že se jako firma snažíme držet krok s dobou a rozvíjet naše aktivity a služby směrem k zákazníkům. Před nedávnem jsme spustili mobilní aplikaci, vytvořili nový web, stále také pracujeme na zkvalitnění zákaznického servisu. Nic z toho by se nestalo, pokud bychom neměli ty nejlepší kolegy, kteří se o to všechno starají. A protože někdy už je toho opravdu hodně, pak musíme vyhlásit pátrání po nových dušičkách na trhu práce.

Kdo může u ISIC pracovat?

U nás může pracovat každý bez rozdílu věku, pohlaví, národnosti nebo čehokoli dalšího. Důležité je pro nás jeho zapálení pro věc a touha stát se součástí našeho týmu, a je jedno jestli jde o pozici recepční nebo o manažera. Všichni jsme na jedné lodi a máme společný směr plavby.

Jak se postupuje při výběru nových kolegů? Co mohou kandidáti u výběrového řízení očekávat?

Samotným pohovorům předchází spousta úkolů. Od stanovení náplně práce daného člověka po vyvěšení inzerátu na webu a dalších platformách. Výběrka u nás bývají většinou dvoukolová. Posezení se vždy nese v duchu přátelské atmosféry, rádi si s kandidáty povídáme o tom, co by je u nás čekalo, o jejich zkušenostech a znalostech ale třeba i o jejich pohledu na hledání zaměstnání. Vždy se snažíme uchazečům co nejvíc přiblížit danou pozici a náplň práce, rádi jim ukážeme i naše kanceláře, aby případně věděli, co je čeká.

Co u uchazečů o práci hodnotíš? Pokládáš při pohovoru i nějaké záludné otázky?

Jakmile začnou chodit odpovědi, posuzujeme jednotlivé kandidáty nejen podle jejich zkušeností, ale i podle jejich prezentace. Přeci jen, pokud uchazeč uspěje, prezentuje nás jako firmu, a proto musí dobře prezentovat i sám sebe. V první chvíli tedy hodnotím především životopis a kvalitu psaného projevu. Vždy oceňuji, když je životopis strukturovaný a odpovídá zkušenostem a osobě kandidáta. Mám ráda, když vše odpovídá realitě, včetně aktuální fotografie uchazeče. Velmi ocením i trefný motivační dopis, kde uchazeč vysvětlí, proč zrovna on je pro nás ten pravý a proč reaguje na vybranou pozici.

U samotného pohovoru si pak všímám detailů – podání ruky, upravené nehty, vlasy, čisté boty – to jsou maličkosti, které perfektně dotvoří dojem. Uchazeče taky často testujeme, a to různým způsobem. Od práce s tabulkami, přes psaní textu až po orientaci v našich systémech.

Záludné otázky nemáme ve zvyku. Neptám se ani na to, kde se uchazeč vidí za pět, deset let. Všichni se přeci pořád vyvíjíme, toužíme po něčem novém, nikdy nelze konkrétně říct, kde budeme v daný čas v budoucnu. Co mě ale spíš zajímá jsou potřeby a představy o jeho novém týmu, o tom, jaký má být jeho šéf, co mu v práci dělá radost. Z takových otázek se dá zjistit, co kandidát vnímá jako důležité, aby byl v práci spokojený.

Máš pocit, že se za poslední rok vlivem pandemie trh práce nějak proměnil?

Určitě ano. Na obdobné pozice, na které bychom ještě před rokem měli stovky zájemců, se nám nyní hlásí jednotky či nižší desítky uchazečů. Na druhou stranu i přes tuto situaci máme štěstí na kvalitní uchazeče, po kterých hned skočíme.

Jaké má ISIC v tuto chvíli otevřené pozice?

Ještě před měsícem by tu byl vypsaný seznam osmi pozic, které byly otevřené. Většinu z nich se nám ale podařilo v relativně krátké chvíli obsadit. V tuto chvíli hledáme Sales Managera pro projekt ISIC školám a pak do našeho IT, které roste raketovou rychlostí, hledáme kolegy na pozice „WordPress Engineer“ a „IT specialista“. Aktuálně otevřené pozice jsou k dispozici na našem webu.

Využívají kolegové klasické benefity nebo pro ně máte něco speciálního?

Kolegům vyhovuje neformální prostředí, přátelská až rodinná atmosféra, možnost práce z domova i z kanceláře, ale i možnost kariérního růstu či vynikající občerstvení na pracovišti. Stravenky nebo MultiSport karta je už jen další příjemný bonus. Jak já s oblibou říkám, největším benefitem je firma jako celek.

Jak vypadá práce pro ISIC

Co všechno čeká nově nastupující kolegy? Jak dlouho u vás trvá zaškolení?

Po nástupu čekají nového kolegu klasické byrokratické lahůdky a základní školení o firmě a produktu jako takovém. Máme ve zvyku do školení zapojit všechny manažery, kteří jsou schopni své oddělení a práci, kterou mají na starosti, představit nejlépe. Celkové zaškolení je u nás běh na dlouhou trať. Také samozřejmě záleží na konkrétní pozici. Obecně se ale dá říct, že to může trvat půl roku až rok.

Jaká vládne v ISIC firemní kultura?

Každý člověk má u nás svou hodnotu a je využíván jeho talent. Snažíme se také držet našich firemních hodnot. Naše práce nás baví a podle toho to u nás taky vypadá.

Na závěr otázka na tělo. Pamatuješ si svůj pohovor od ISIC? Jak to probíhalo, jaké byly tvé pocity?

Nastupovala jsem na pozici obchodní a administrativní podpory do týmu, který měl na starosti náš projekt ISIC školám pro střední a základní školy. Pamatuji si, že pohovor na tuhle pozici probíhal jako skupinový. Sešlo se nás tenkrát asi pět v místnosti a náš budoucí šéf si nás prakticky testoval. Druhé kolo už bylo jeden na jednoho. Asi bych to neměla říkat, ale přišla jsem tenkrát pozdě. Byla jsem hodně nervózní, přeci jen se jednalo o moje druhé zaměstnání. Nakonec jsem uspěla i díky tomu, že ráda peču, a to se v týmu mlsných kolegů velmi hodilo.

 

Hledáš práci a potřebuješ rady, jak na to? Podívej se na naši kariérní stránku. Najdeš tam šablony CV zdarma a články s tipy, jak uspět. Radíme, jak se obléknout, napovíme, které otázky můžeš čekat u každého pohovoru, nebo vysvětlujeme základy firemní etikety.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.