Pohovor do zaměstnání: Jak se připravit a čeho se vyvarovat?

Hledáš si nové zaměstnání nebo brigádu na léto a čeká tě pracovní pohovor? Poradíme ti, jak se správně připravit, co si vzít na sebe a čeho se vyvarovat. Určitě se nestresuj. Podobných výzev tě v životě budou čekat desítky a hlavní je zachovat chladnou hlavu.

Příprava na pohovor

Hlavní je si zjistit všechny podrobnosti o pracovní pozici, o kterou se ucházíš a promyslet si, proč bys zrovna ty byl/a dobrým kandidátem. Ověř si také vše, co stojí v tvém životopise a motivačním dopise. Nezapomeň si vyhledat základní informace o tom, čím se firma do které se hlásíš zabývá a jaká jsou její specifika. Pro jistotu zkoukni také její sociální sítě. Specialisty na HR, kteří s tebou nejspíše budou pracovní pohovor vést, vždy oslní, když budeš vědět něco navíc.

Průběh pohovoru

Pravděpodobně přemýšlíš, na jaké otázky se tě během pohovoru budou ptát a rád/a bys znal/a správné odpovědi. Nejspíše tě pozvali na osobní setkání až poté, co jsi jim zaslal/a životopis a motivační dopis. Oba dokumenty si tak pořádně přečti a vzpomeň si, co přesně jsi vykonával/a na tvých minulých pozicích. Zamysli se také nad tím, jakým bys byl pro tvého nového potencionální zaměstnavatele přínosem a co by nová pracovní pozice naopak dala tobě. Nezapomeň si ani promyslet, co bys řekl/a o sobě. Co tě baví a kde se vidíš v budoucnu? Celá schůzka bude nejspíše trvat půl hodiny až hodinu. pohovor v zaměstnání

Pracovní pohovor v angličtině a němčině

Pokud jsi pak zmínil/a ve tvém CV znalost angličtiny, němčiny nebo třeba francoužštiny a španělštiny, tak se připrav na to, že od tebe budou chtít něco slyšet i v jiném než českém jazyce. Angličtina je nejčastějším jazykem, kterým mluví většina mladší populace a mnoho zaměstnavatelů tak vyžaduje alespoň jeho základní znalost. Pokud jsi znalost v životopise uvedl/a, tak se připrav na to, že si to budou chtít ověřit. Proto je fajn o úrovni svých znalostí nelhat. Druhým velmi často používaným a atraktivním jazykem v Česku je němčina. I když ji po tobě bude vyžadovat pouze málo zaměstnavatelů, na rozdíl od angličtiny, tak její znalost bude vždy bonusem. Stejně tomu je ale i u všech ostatních jazyků. V cizích jazycích od tebe nejspíše budou chtít slyšet pouze základy. Bude potřeba abys řekl/a něco o sobě a zodpověděl/a jim na základní otázky ohledně tvé motivace. Je ale fajn se naučit i fráze týkající se tvého oboru. jak se připravit na pohovor

Oblečení na pracovní pohovor

Kromě tvých znalostí a dovedností je také třeba ukázat, že jsi reprezentativní člověk. Proto raději doma nech tepláky i roztrhané džíny a vezmi si na sebe raději společenské kalhoty, halenku nebo třeba svetr. Pokud se nejedná o výrazně formální firmu, tak ale není potřeba si oblékat šaty ani oblek. Jestli o sobě pak společnost sama tvrdí, že mají neformální prostředí a napíší ti, že se nemusíš nijak speciálně oblékat, tak si vezmi to, v čem se cítíš nejvíce sám/sama sebou.  
Autor
Aneta Havránková