Objev krásy Malé Fatry

Malá Fatra

Není to zase tak daleko a je to pro každého. Tak by se dala ve zkratce přednést pozvánka na turistiku do známých slovenských hor, které nejsou zase tak vysoké, aby k nim byla potřeba zvýšená fyzička, ani tak nudné, aby tě to přestalo po třech dnech bavit.

Všechny cesty začínají v Těrchové

Když se chceš vydat prozkoumat krásy Malé Fatry potřebuješ jedno výchozí místo, ze kterého budeš vyrážet. Máš samozřejmě na výběr z mnoha míst ve Vrátné dolině, ale asi nejvíc lidí hledá ubytování právě v Těrchové. Je to taková středisková vesnička, kde staví autobusy z mnoha směrů, je tu dost restaurací různé úrovně, obchody, kde si koupíš jídlo na túru i nějaká ta zábava. Penziony v Těrchové nabízí lepší wellness vyžití, chaty ve Vrátné dolině zase více horské atmosféry.

Jánošíkove Diery

Jánošíkovy Diery jsou jedním z nejhezčích míst Malé Fatry. Začínají úsekem Dolné diery a cesta není nijak náročná. Po celé trase je v horkých dnech krásný a svěží vzduch. Cestou zdoláváš menší vodopády a kaskády po kovových žebřících. Tento úsek začíná za hotelem Diery modrou turistickou značkou a končí na rozcestí Požiar.

Celý okruh pokračuje přes Nové diery, na které navazují Horné diery. Charakter trasy se moc nemění, stále stoupáš nahoru a tento úsek je již nejnáročnější. Poslední část Jánošíkových dier je nejkrásnější. Je zde hodně vodopádů, některé poměrně vysoké. Lávky a žebříky vedou v bezprostřední blízkosti kolem nich, a nabízí tak krásný zážitek. I když je to asi nejvíce fotogenické místo Malé Fatry, na mokrých žebřících se raději drž a dobrodružné selfie odlož na jindy.

Velký Rozsutec

Velký Rozsutec je považován za nejhezčí horu celého Slovenska. Jeho zdoláni je o něco zábavnější a fyzicky náročnější než třeba výstup na naši Sněžku. Cesta na vrchol vede pestřejší krajinou a nabízí více zážitků. Cest je několik, ta osvěžující vede přes Jánošíkovy diery a podobným terénem vystoupáš až na rozcestí pod Pálenicou, kde se údolí rozšíří. Pro přechod do dalšího údolí překonáš pár dalších žebříků a lanem jištěných úseků. Asi po jedné a půl hodině za sebou budeš mít dvě stovky výškových metrů a odměnou ti bude louka s krásným výhledem na Malý Rozsutec.

Pokud ti zde dojde voda, můžeš doplnit kousek za rozcestím Pod Tanečnicou. Pramen je osvěžující, ale v pozdním létě již ne příliš silný a raději na něj nespoléhej. Od pramene k sedlu to máš už jen 100 m. Posledních 400 m pak stoupáš asi hodinu a půl lesem, později kosodřevinou, a nakonec po skalnatých úsecích, které nejsou nijak nebezpečné ani obtížné. Cesta na vrchol ti dá zabrat, ale ten výhled za to určitě stojí. Uvidíš na Malý Rozsutec, Stoh, Poludňový Grúň, Velký Kriváň, Malý Kriváň, ale i vzdálenější Západní Tatry, Velkou Fatru i Malé Tatry.

Výstup na Velký Kriváň

Prozkoumat Malou Fatru můžeš i pohledem z výšky. Na této túře máš dvě možnosti. Buď si turisticky vyšlápneš první číst cesty od chaty Vrátná, kde zleva obejdeš lanovku a dáš se nahoru. Prakticky stačí kopírovat trasu lanovky až k její horní stanici. A nebo, pokud se necítíš a chceš sbírat energii na hřebenovku, můžeš vyjet nahoru lanovkou. Od konce lanovky půjdeš jen kousek k prvnímu bodu hřebenové túry Snilovského sedla. V sedle se dej vpravo a po červené značce pozvolna vystoupáš na rozcestí Hrana Velkého Kriváňa. Zde odbočíš vlevo a zdoláš zbývajících 150 metrů na Velký Kriváň. Naskytne se ti nádherný rozhled do krajiny a na další vrcholy.

Výstup na Chleb

Pro další cestu sestup zpět na Snilovské sedlo, odkud se vydáš na druhou stranu. Po červené budeš stoupat mezi kosodřevinou po hřebenu. Strmá část tě čeká až na konci před vrcholem. Chleb je dalším z vrcholů se skvělým výhledem. Po krátkém sestupu se dostaneš přes Hromové sedlo až na Poludňový Grúň. Odtud pak po prudké louce sejdeš až k chatě Na Grúni. Na chatě skvěle vaří, odpočinout si můžeš i kolem chaty. Odtud pak sestoupíš ke spodní stanici lanovky.

Tipy na ubytování v Malé Fatře:

Chata pod Chlebom
Chata na Grúni
Chata pod Suchým
Chata pod Klačianskou magurou

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.
ISIC TIP:

S průkazem ISIC se můžeš výhodně ubytovat přes Booking.com a získat cashback 4 % na všechny rezervace.

Prostřednictvím cashbacku získáš zpět 4 % z ceny tvé rezervace. Tato částka ti bude připsána do peněženky ve tvém Booking.com účtu po 60 dnech. Nasbírané peníze můžeš následně využít při tvorbě dalších rezervací. Více informací se dočteš zde.