Na víkend v Paříži

Tak jako mám specifickou vášeň pro Londýn a vždycky vím, na co se těšit a co budu dělat, tak stejně to mám s Paříží. Místo, kam se opakovaně vracím na prodloužený víkend a nikdy mě nepřestane bavit. Nikdy není stejná a nikdy není fádní.

Co dělat ve městě světel

Nostalgie v Montmartru

Kultovní film Amélie z Montmartru udělal této pařížské čtvrti skvělou reklamu. I když je diskutabilní, zda tohle místo vůbec nějakou potřebuje. V minulosti čtvrť plná vinic, zahrad a větrných mlýnů, kde měli své ateliéry Claude Monet, Vincent van Gogh nebo Pablo Picasso, dnes vypadá úplně jinak, ale na kráse a oblíbenosti umělců jí nic neubralo. Na Montmartru jsou dvě denní doby jedinečné. Ráno, kdy v ulicích voní čerstvé bagety a na zahrádkách kaváren čerstvá káva. V dopoledním slunci můžeš obdivovat zářivě bílou baziliku Sacré Coeur a courat se ulicemi a parkem pod bazilikou ke Zdi lásky, na které je vyznání lásky napsané v 250 jazycích.

Montmartre Paříž

Druhý, stejně úžasný pohled se naskytne v noci, kdy obživnou restaurace ve zdejších uličkách a podávají mušle a mořské plody, samozřejmě s lahví pravého šampaňského. Jestli je Paříž romantická, tak tohle pro tohle místo to platí dvojnásob a stojí za to na chvíli posedět a nasát atmosféru. Právě večer pak musíš spojit s procházkou nebo návštěvou světově proslulého kabaretu Moulin Rouge.

Načerpej inspiraci v Louvre

Muzeum Louvre je třetím nejnavštěvovanějším na světě a není to jen ikonická Mona Lisa, která se hned každému vybaví. V sedmi odděleních najdeš 550 000 exponátů, které můžeš obdivovat. Za obdiv také stojí exteriér a nevšední skleněná pyramida s fontánami uprostřed nádvoří. Naproti Louvru pak narazíš na vítězný oblouk Arc de Triomphe du Carrousel, který nechal postavit Napoleon Bonaparte. Po vydatné konzumaci umění a historie si můžeš odpočinout v nádherné zahradě Jardin des Tuileries. Sem s oblibou míří turisté i místní, aby si odpočinuli, nebo se sešli na kávu a něco dobrého v některé z místních kaváren.

Muzeum Louvre

Lodí po Seine

Nejlepší způsob, jak poznat pařížské nábřežní bulváry a prohlédnout si nejslavnější památky z jiné perspektivy, je projížďka lodí po Seine s večeří a hudbou. Pověstná francouzská gastronomie se zde trochu mění na lodní vývařovnu, ale celková atmosféra projížďky je natolik silná, že člověk leccos promine. Nejlepší výlet je v podvečer, kdy se loď vrací se západem slunce, díky čemuž si prohlédneš osvětlenou Eiffelovku nebo katedrálu Notre-Dame. Ta je však kvůli požáru z roku 2019 uzavřená. Paříž v noci je kouzelná.

Na večírek do Latinské čtvrti

Nejlepší místo, kam se vydat za večerní zábavou, je Latinská čtvrť. Nejedná se o žádný latinský karnevalový blázinec, ale zdejší noční život se tomu podobá. Restaurace s obrovskými zahrádkami osvětlené venkovními lampami a lucernami ještě zvyšují dynamiku a kouzlo tohoto místa. Kromě restaurací je zde spousta barů, některé i s živou hudbou. Francouzi jsou navíc družní a veselí lidé, minimálně v baru vždycky.

Řeka Seina v Paříži, pohled na most

Ráno v Paříži po probdělé noci

Paříž se probouzí pomalu. Jestli máš za sebou prohýřenou noc, můžeš si klidně přispat a místo snídaně vyrazit rovnou na brunch. To se v Paříži smí, zde flámují všichni a mají pro pomalá rána pochopení. Pokud jsi ale ranní ptáče, můžeš si své café au lait vychutnávat v probouzejícím se městě a sledovat, jak Paříž vstává. Přestože nejsem úplně kavárenský typ, v Paříži by mi kavárenské povalečství docela šlo. Prostě to zde má své kouzlo a tradici.

Po pozdní snídani je fajn zajít na chvíli do Centre Pompidou. Tohle bláznivě vypadající umělecké centrum vzniklo v roce 1977. Jestli tě jeho architektura šokuje dnes, dovedeš si představit, jaké pozdvižení asi vyvolalo v roce, kdy bylo dokončené. Architekti Renzo Piano a Richard Rogers totiž budovu navrhli s konceptem čisté vnitřní stavby, aby získali více podlahové plochy. Všechny odpadní systémy, ventilace a vodovodní potrubí tak vystavěli kolem budovy a dali jim spoustu výrazných barev. Tohle místo prostě musíš vidět.

Centre Pompidou

Jardins du Trocadéro a Eiffelova věž

Odpoledne můžeš věnovat dalšímu kousku vyhlášené pařížské architektury. Začni na velkém prostranství Jardins du Trocadéro mezi budovami Palais de Chaillot, odkud je přímý výhled na Eiffelovu věž a park s vodní plochou. Dolů sestoupej po působivém schodišti kolem fontán, z nichž největší a dominantní je Varšavská fontána s 12 vodními tryskami.

Druhé straně řeky dominuje zmíněná Eiffelova věž. Tu můžeš obdivovat ze země, nebo si zakoupit jízdenku a dopřát si výhled z jejího horního ochozu.

Eiffelova věž

Co dalšího ještě dělat v Paříži? Paříž vydá na desítky dílů, tak třeba někdy příště „au revoir“.

Vydej se na s Terkou na jeden den do ulic Londýna a užij si jej jako místní. 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.