Jak projet severní Thajsko

Chrám v Thajsku

Vůně exotiky, průzračné moře, pláže a ostrůvky. Tak nějak vypadá představa dokonalé dovolené v Thajsku za předpokladu, že nejsi individuální cestovatel, který povalování na pláži a popíjení v baru raději vymění za dlouhou štreku na sever.

THAJSKO A INDIVIDUÁLNÍ TURISTIKA

Individuální turistika po Evropě je základní level, Thajsko pak může být tím druhým. Všechno je zde poměrně snadné. Domluvíš se slušně anglicky, na turisty baťůžkáře jsou zde zvyklí a jen tak něco místní nepřekvapí. Thajci jsou obecně hodně flexibilní, ať se jedná o služby nebo rozjetí nového byznysu. Navíc je tu neskutečně levně, takže i studenti se zde mohou hodně věcí užít.

Levné letenky do Thajska

Naše vánoční cesta do Thajska začala vlastně tak, že se mi podařilo ulovit letenku za 8 500 Kč. Tomu nešlo odolat a řeč na to, co vlastně budeme dělat, kam se vydáme a co chceme vidět, přišla až mnohem později. Tohle běžně nedělám. Většinou po nějaké destinaci chvíli toužím, sleduji ceny letenek, vymýšlím, plánuji. Tahle fáze mě strašně baví. S Thajskem to však bylo jinak.

Bangkok

Pokud cestuješ s batohem, můžeš se ubytovat v okolí slavné Khaosan Road. Ti, kterým nevadí, že se během noci moc nevyspí, se mohou ubytovat přímo na této ulici. Patry zde běží do ranních hodin a hluk a ruch, který zde panuje, se nedá k ničemu jinému přirovnat. Ostatní přilehlé ulice jsou na tom o trochu lépe, ale ruch a dokonalý street food najdeš na každé z nich. Mě po této zkušenosti nikdo nepřesvědčí, že existuje jiný gastronomický ráj, než ten, který nabízí thajské ulice, z nichž Bangkok jednoznačně vítězí.

Khaosan Road Bangkok, Thajsko

V Bangkoku můžeš najít stovky, možná i tisíce chrámů, které stojí za to navštívit. Když se potom vydáš na sever země, budeš mít možnost sledovat proměnu jejich stylu. Jedny z nejkrásnějších chrámů, které lze vidět, patří do komplexu královského paláce. Zde se nešetřilo ani zlatem, ani prací stavitelů a dekoratérů a vše je zde zpracované do nejmenších detailů.

Dalším známou turistickou zastávku jsou vodní trhy. Původně jsme zvažovali vyrazit na největší říční market mimo Bangkok, ale podle referencí místních se jedná a masovou turistiku, kde bychom prý autentickou atmosféru hledali marně. Nakonec jsem se rozhodli navštívit dva menší říční trhy a nelitovali jsme. Je jich zde spousta a jednoduše si můžeš vybírat třeba pomocí Trip Advisoru. Potkávali jsme zde většinou místní, zastavili si loďku s úžasnou krevetovou polévkou a ochutnali originální ledový červený čaj s kokosovým mlékem. Absolutním vrcholem pak byly obří krevety na horké plotýnce v přepočtu za 115 Kč, které jsme si dali rovnou dvakrát. Thajsko a hubnutí zkrátka nejdou dohromady.

Trh na řece Bangkok

Severní Thajsko

Severu Thajska kralují dvě velká města –⁠ Chiang Mai, druhé největší město země, a ještě severněji pak čajovými plantážemi obklopené Chiang Rai, které je na dojezd od kdysi vyhlášeného opiového ráje Golden Triangle. Obě města jsou zasazená do panoramat deštného pralesa a je zde o poznání chladněji než v Bangkoku. Pro aktivní cestování tedy ideální klima.

Chiang Mai

Do 700 km vzdáleného Chiang Mai jsem se přesunuli nočním vlakem. Lůžkové vlaky nemají kupé a lůžka jsou umístěna u oken po celé délce vagonu. Každé lůžko má svůj závěs. Obavy o věci jsme se zbavili zafixováním batohu k žebříku horního lehátka. To jsme provedli natolik důkladně, že jsme sami měli na konci cesty trochu problém jej uvolnit. Co se týká bezpečnosti a drobných krádeží, zařadila bych Thajsko do kategorie „bezpečné“.

V Chiang Mai jsme si užili mnohem pestřejší program než v Bangkoku. Náš první den začal obhlídkou okolí a objednávkou skútru. Pokud nechceš platit za taxíky, tak skútr je nezbytnou výbavou. Na rozdíl od Bangkoku se zde k chrámům nebo jezeru místním MHD nedostaneš. Zjištění skútru proběhlo dobře. Pokud nemáš s řízením skútru předchozí zkušenosti, doporučuji hodinku trénování po malých uličkách. Pozor, jezdí se vlevo a je to masakr.

Krásy chrámů a thajské přírody

Abychom si užili něco z místní přírody a zrelaxovali po dlouhé cestě vlakem, sbalili jsme plavky a vyrazili ke Grand Canyonu. Je to skutečně nádherné místo s jezerem mezi skalami, teplou vodou, pláží a pohodou. Ve všední den je zde málo lidí a samozřejmě skvělé jídlo.

Později odpoledne jsme se vydali na poměrně dlouhou cestu k nejhezčímu chrámu v okolí, Wat Phra That Doi Suthep, ke kterému vede strmá cesta plná serpentin. Pozdní čas jsme zvolili pro vyhlášený západ slunce nad chrámem se zlatými střechami a večerní modlitbu. Atmosféra tohoto místa dostane každého, i ty, kterým je duchovno vzdálené.

Chrám Wat Phra That Doi Suthep Thajsko

Další den jsme se vydali užít si místní divokou přírodu a začali raftingem na divoké řece. Není to sice Slovinsko, ale adrenalinu a pádlování si užiješ dost. Sledovat mezi pádlováním slony a opice se ti jen tak někde nepoštěstí. Poté jsme se přesunuli na výlet k vodopádům do deštného pralesa. Navštívili jsme Mae Sa Waterfall a vykoupali se. I když mě lákal trek hlouběji do pralesa, můj strach z hadů, kterých je v Thajsku požehnaně, mi tento zážitek nedovolil. Pokud netrpíš ofidiofobií, určitě delší trek do pralesa vyzkoušej.

Večerní trhy v Chiang Mai

Thajsko je večerními trhy přímo vyhlášené. S tím, který jsme navštívili v Chiang Mai, se dal srovnat málokterý trh. Celá jedna čtvrť v centru se proměnila na tržnici pod širým nebem a ke koupi bylo vše od zapalovačů, po oblečení, kosmetiku nebo nábytek. Koupili jsme si nové módní doplňky a opět vyrazili na stánky s jídlem. 1 ks sushi za 5 Kč udělal z festivalu naše největší sushi orgie. Vůně jídla promísená s vůní vonných tyčinek, pouličními umělci a spoustou rukodělných výrobků v nás zanechala velmi příjemný pocit.

V Chiang Mai si vůbec nepřipadáš jako v druhém největším městě Thajska. Je zde příjemně a místní klima tě bude bavit. V tomhle městě najdeš například velký počet digitálních nomádů, kteří zde tráví evropské zimy. Naše cesta Thajskem zde nekončila, my pokračovali dál na sever do ještě zelenější a autentičtější části země. O druhé části našeho výletu napíšu zase příště.

Trhy v Chiang Mai

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.